MENIU

Hugo Chavez începe un turneu în şase ţări, printre care Iran şi Rusia

Foto: harrisfilm.wordpress.com

Preşedintele venezuelean Hugo Chavez începe luni un turneu pentru demonstrarea "prestigiului revoluţiei bolivariene", cu opriri în şase ţări, printre care Libia, Iran şi Rusia.

"Avem o serie de obiective politice şi economice care demonstrează dinamica revoluţiei bolivariene în politica externă", a spus el.

Chavez va începe turneul luni în Libia, unde va asista la summitul Uniunii africane şi la celebrările a 40 de ani de la preluarea puterii de către Muammar Gaddafi. Apoi se va duce în Algeria, Siria, Iran, Belarus şi Rusia.

"Vom continua să ne consolidăm relaţiile conform foii de parcurs stabilită cu liderul Mahmoud Ahmadinejad", a spus el. 

"Cu Rusia avem o relaţie de giganţi ai petrolului", a mai spus el,. reamintind că societăţi ruse vor investi "zeci de mii de milioane de dolari" în industria petriolieră a Venezuelei. 

Chavez şi Dmitri Medvedev vor da un nou impuls cooperării militare şi celei din domeniul energiei nucleare în scopuri paşnice. 

Între 2005 şi 2007, cele două ţări au semnat contracte de armament de 4,4 miliarde de dolari şi în 2008 Rusia a acordat Venezuelei un împrumut de un miliard de dolari pentru cumpărarea de noi arme.