MENIU

Guvernul nu renunţă la trimiterea bugetarilor în concediu fără plată

Foto: RTV
Sindicaliştii nu sunt de acord cumăsura concediului fără plată

Cu doar o zi înainte de aprobarea rectificării bugetare, sindicatele şi Guvernul nu s-au înţeles în privinţa acestei modalităţi de reducere a cheltuielilor publice. În vreme ce sindicatele resping ideea, Guvernul nu ştie cum să o pună în aplicare.

Sindicatele au fost chemate la Ministerul Muncii pentru a discuta proiectul de lege prin care bugetarii să fie obligaţi să stea în concediu fără plată timp de zece zile în perioada septembrie-noiembrie, cu scopul de a face o economie la buget de 1,5 miliarde şi jumătate de lei. Sindicaliştii, mai ales cei din Educaţie, Sănătate şi Poliţie au anunţat însă că nu sunt de acord şi se pregătesc de proteste. Ei au spun că există domenii unde angajaţii nu pot fi practic trimişi acasă zece zile sau al căror program nu poate fi redus.

"Şcoala nu este un birou pe care îl încui şi pleci acasă cu două ore mai devreme. Ce fac cu cele trei milioane de copii? Închidem şcoala zece zile?", a declarat vicepreşedintele FEN, Mihai Pleniceanu.

Executivul vrea să-şi asume răspunderea pe un proiect de Lege care prevede că ordonatorii principali de credite pot decide să-şi trimită angajaţii în concediu fără plată, timp de zece zile sau să le reducă programul de lucru, astfel încât venitul lor lunar să fie redus cu 15,5%.

Într-o altă întâlnire, la Ministerul de Finanţe, sindicatele, patronatele şi reprezentanţii Guvernului au discutat despre majorarea salariului minim şi concedierile din sistemul public. Nici pe aceste teme nu s-au înţeles. Patronatele au cerut ca de la anul salariul minim să fie de 650 de lei, sindicatele au propus 720 de lei, iar Guvernul a oferit cel mult 705 lei.
"Noi pentru moment rămânem în graficul pe care l-am prezentat, adică la 1 ianuarie acest parametru să fie 705 lei", a spus Marian Sârbu, ministrul Muncii.

Pe de altă parte, Guvernul a anunţat că până în 2015 numărul posturilor din sistemul public va fi redus cu 300.000. Din 2010, susţin sindicatele, aproape 50.000 de bugetari vor fi concediaţi.