MENIU

Guvernul a mărit amenzile pentru nerespectarea regimului transportului de persoane

Foto: anunţuri.ro

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a anunţat că sancţiunile aplicate pentru nerespectarea normelor legislative privind transportul de persoane de către operatorii rutieri au fost înăsprite, unele amenzi fiind dublate sau chiar triplate.

"Aceste măsuri au fost luate în condiţiile în care, în ultima perioadă, au avut loc accidente provocate de oboseală, în care au fost implicate microbuze de transport persoane", a afirmat Ioana Muntean. Guvernul a modificat în şedinţa de sâmbătă OG 37 din 2007 care reglementa perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale şoferilor şi utilizarea aparatelor de înregistrare a activităţii acestora.

Astfel, amenzile pentru nerespectarea perioadelor zilnice sau săptămânale de conducere şi odihnă ale şoferilor au fost triplate ajungând la 6.000 de lei.

Pentru utilizarea vehiculelor fără tahograf (dispozitiv care înregistrează viteza autovehiculului permiţând verificarea respectării, de către conducătorul auto, a timpului de odihnă şi de lucru şi a restricţiilor de viteză - n. red). sau cu tahografe neomologate, operatorii de transport rutier riscă amenzi între 10.000 şi 20.000 de lei, informează NewsIn.

Acelaşi cuantum se va aplica pentru operatorii care nu stochează odată la 28 de zile datele din cartelele tahografice sau nu păstrează datele privind perioadele de odihnă şi de şofat ale conducătorilor auto.

În ultimele luni pe şoselele din România au avut loc câteva accidente foarte grave în care au fost implicate maşini care făceau curse regulate de călători. Cel mai grav a fost accidentul de la Scânteia din judeţul Iaşi, în urma căruia 14 oameni şi-au pierdut viaţa. Aceste tragedii de pe şoselele României s-au soldat în urma neatenţiei şoferilor.

Alte tragedii se pot întâmpla în orice clipă pentru că foarte mute firme transportatoare de călători circulă fără licenţă valabilă, nu au maşini omologate pentru transportul de persoane sau nu au şoferi care să conştientizeze responsabilitatea pe care o au prin faptul că transportă oameni.

Miercuri pe DN1, lângă Deva un autocar s-a ciocnit de un tir parcat. 12 oameni au fost răniţi.

Citeşte şi despre cursele dintre microbuze a două firme rivale pe şoselele din Vâlcea.

Citeşte şi despre tragedia de la Scânteia, Jud. Iaşi, în care au murit 14 oameni.

Mai multe articole despre:
guvern amenzi transport călători autovehicul