MENIU

Guvernele din întreaga lume sunt în alertă din cauza gripei porcine

Foto: washingtontimes.com

Guvernele din întreaga lume sunt în alertă din cauza gripei porcine, boală care se răspândeşte cu o viteză ameţitoare pe tot globul. Majoritatea statelor nu au luat însă măsuri de securitate foarte dure. În plus, Organizaţia Mondială a Sănătăţii îndeamnă la cumpătare şi nu recomandă restricţiile de călătorie sau închiderea graniţelor, ci concentrarea măsurilor pe protejarea populaţiei.

Primul pas pentru a preveni o tragedie, în cazul unei pandemii, este asigurarea de medicamente antivirale. Majoritatea ţărilor europene susţin că dispun deja de rezerve suficiente. În Spania, unde trăiesc un milion de români, oamenii au încredere în măsurile guvernului.

În cele mai multe cazuri, autorităţile i-au sfătuit pe cetăţeni să renunţe la călătoriile în Mexic, principalul focar al bolii. În aeroporturile din mai multe ţări au fost montate scannere termice. Măsurile anti-epidemice diferă pe mapamond.

Rusia şi Ucraina, de pildă au interzis importul de porci vii din zonele afectate de gripă, chiar dacă încă nu s-a stabilit nici o legătură între contactarea bolii şi consumul de carne. Cele mai drastice măsuri au fost luate în Mexic, unde au fost închise şcoli, universităţi, săli de sport şi tribunale pentru a împiedica răspândirea epidemiei. În paralel, mai multe şcoli din California şi Texas au fost închise. Autorităţile sanitare americane au decretat stare de urgenţă sanitară.