MENIU

Groparii orădeni vor urma cursuri de perfecţionare

Foto: agenda.ro

Groparii şi manipulanţii de la Cimitirul Municipal din Oradea vor urma, în luna iunie, un curs de perfecţionare susţinut de medici legişti, psihiatri şi reprezentanţi ai cultelor religioase.

În plus, de săptămâna trecută, groparii şi manipulanţii angajaţi la Cimitirul Municipal din Oradea au primit uniforme, cu numere de ordine, pentru a fi identificaţi mai uşor în caz de reclamaţii. Fiecare angajat a primit câte o uniformă de culoare neagră, formată din salopetă, două tricouri, sacou şi căte o pelerină impermeabilă. 

Dacă în trecut numărul reclamaţiilor legate de consumul de alcool în rândul groparilor era foarte mare, acum s-a redus considerabil după ce, în urmă cu o lună, conducerea Regiei Autonome de Pieţe, Agrement şi Salubrizare a achiziţionat un alcooltest cu care sunt testaţi groparii atât la intrarea, cât şi la ieşirea din tură. "În ultimele trei luni am avut o singură sesizare, iar aceasta nu făcea referire la consumul de alcool", a declarat directorul tehnic al  Regiei Autonome de Pieţe, Agrement şi Salubrizare, Bimbo Szuhai Tibor.

În cursul lunii iunie, odată cu finalizarea lucrărilor la noua capelă din incinta cimitirului, cioclii vor urma şi un curs de perfecţionare. 

"Manipulanţii vor trebui să ştie cum se face deschiderea camerei frigorifice, care sunt pregătirile pentru stâlp, cum se face îmbălsămarea cadavrelor, care este cursul liturghiilor bisericeşti şi aşa mai departe", a mai spus Bimbo.

De altfel, dacă lucrurile vor merge bine, angajaţii cimitirului vor avea parte şi de măriri salariale, cu 10-15%. "Toate aceste măsuri au fost luate pentru ca angajaţii cimitirului să arate organizat şi să se comporte civilizat. Am discutat şi cu Primăria şi sunt dispuşi să ne sprijine şi cu mărirea salariilor" a mai declarat directorul tehnic al regiei.