MENIU

Gripa porcină ar putea costa scump economia mondială

Foto: cbc.ca

Pandemia de gripă porcină, care se extinde cu o rată fără precedent, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), ar putea influenţa negativ revenirea economică în toamna aceasta, cauzând o perioadă de deflaţie, a avertizat vineri firma britanică Oxford Economics, citată de AFP.

Oxford Economics, care are strânse legături cu celebra universitate Oxford din Marea Britanie, a extrapolat consecinţele posibile ale gripei porcine asupra economiei, în funcţie de efectele celorlalte epidemii gripale şi celei SARS, declanşată în Asia, în 2003.

Astfel, un studiu publicat vineri arată că dacă impactul economic şi social al gripei porcine este la ora actuală "foarte redus", acesta ar putea creşte, în cazul în care rata de infectare continuă să urce.

Economiile asiatice au reuşit să-şi revină rapid după criza generată de SARS, "dar de data aceasta, o revenire la fel de rapidă pare improbabilă", a estimat grupul de economişti, explicând că gripa ar putea cuprinde milioane de angajaţi şi ar putea scădea consumul şi cheltuielile turistice ale statelor afectate.

"Pierderea pentru produsul intern brut (PIB) s-ar putea traduce într-o comprimare economică cu aproximativ 5% în Marea Britanie", având în vedere o posibilă infectare cu virusul gripal a 30% din populaţia Marii Britanii şi o rată a deceselor de 0,4%, potrivit celui mai rău caz trasat de autorităţile britanice din domeniul sănătăţii.

Vineri, Ministerul Sănătăţii a anunţat că au fost confirmate alte două cazuri de infectare cu virusul A (H1N1), la două persoane venite din SUA şi, respectiv Grecia, numărul total al pacienţilor depistaţi în România ajungând, astfel, la 59.

Primul caz de infectare cu virusul A (H1N1) din România a fost confirmat pe 23 mai, la o tânără întoarsă din SUA.

Majoritatea pacienţilor diagnosticaţi cu gripă porcină în România au ieşit din spital, după ce s-au vindecat în urma tratamentului cu antivirale.

Mai multe articole despre:
economie efecte gripă porcină A (H1N1) noua gripă