MENIU

GM se aşteaptă să primească ajutoare de 1 miliard euro de la Marea Britanie, Spania şi Polonia

Foto: caradvice.com.au

Constructorul auto american General Motors anticipează că va primi ajutoare de 1 miliard euro de la Marea Britanie, Spania şi Polonia, cu care să îşi restructureze filiala Opel, fapt ce ar putea determina GM să păstreze compania germană, relatează cotidianul Wall Street Journal, citat de AFP.

Aceste contribuţii ar pemite grupului să-şi întărească poziţia faţă de cea a Germaniei, care a oferit până acum cele mai multe ajutoare pentru Opel.

Germania a oferit deja constructorului european un credit de 1,5 miliarde euro şi a anunţat că este dispusă să îi acorde alte miliarde de euro, în cazul în care GM va vinde divizia Opel furnizorului canadian de piese auto Magna, aflată în parteneriat cu banca rusă Sberbank şi cu constructorul auto GAZ.

Însă consorţiul nu a trezit până acum un interes deosebit din partea General Motors, care se teme de concurenţa rusească.

În Germania, Opel are circa 25.000 salariaţi, reprezentând jumătate din efectivele totale ale constructorului în Europa. Opel mai are, însă, fabrici importante şi în Spania, Polonia şi Marea Britanie.

Potrivit presei americane, GM şi-ar putea folosi, însă, chiar propriile rezerve de capital, acum răscumpărate, pentru a oferi peste 1 miliard euro pentru Opel.

General Motors şi-a exprimat până acum preferinţa pentru oferta înaintată de holdingul belgian RHJ, însă, dacă reuşeşte să obţină ajutoare de la alte state în afară de Germania şi dacă reuşeşte să strângă finanţare proprie, grupul ar putea decide să păstreze filiala Opel, o ipoteză vehiculată din ce în ce mai des în ultimele săptămâni.
Mai multe articole despre:
Marea Britanie Spania Polonia ajutor General Motors GM