MENIU

Gheorghe Pogea spune că măsurile anticriză nu sunt "bătute în cuie"

Foto: NewsIn

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat marţi că măsurile anticriză, realizate în urma consultării mediului de afaceri, nu sunt "bătute în cuie", iar guvernul îşi propune să îşi coordoneze măsurile de relansare a economiei cu cele luate la nivel european.

"Vrem să ne coordonăm măsurile cu cele luate la nivel european prin planul de redresare economică. Am reuşit să realizăm programul anti-criză în urma consultării cu mediul de afaceri, fără să considerăm aceste măsuri bătute în cuie", a spus Pogea, la un seminar despre aşteptările companiilor în moment de criză.

Guvernul a luat mai multe măsuri anti-criză, cea mai importantă constând într-un pachet de fonduri pentru investiţii în valoare de 10 miliarde euro. În 20 martie, primul ministru Emil Boc a declarat că guvernul îşi propune să facă o primă evaluare a efectelor planului anti-criză.

Ministrul Finanţelor a mai spus marţi că măsurile luate de guvern pe termen scurt nu trebuie să producă derapaje sau să afecteze calendarul de aderare la zona euro, iar ţinta de adoptare a euro în 2014 se menţine, ceea ce presupune intrarea în Mecanismul Ratelor de Schimb (ERM 2), anticamera zonei euro, în 2012.

Guvernul şi-a propus, prin programul de convergenţă, adoptare euro în 2014, însă România trebuie să îndeplinească până în 2012 o serie de condiţii legate de inflaţie, dobânzi, deficit bugetar, datorie publică şi curs de schimb.

Pogea a menţionat că guvernul va crea în timp mai multe facilităţi pentru mediul privat, dând ca exemplu intenţia de a reduce parafiscalitatea într-un timp foarte scurt.

Ministrul Finanţelor a mai spus că sunt multe întreprinderi mici şi mijlocii care nu au capacitatea de a plăti împrumuturile ca marile companii şi că este normal să existe fondul de garantare şi contragarantare pentru cei care doresc să-şi continue proiectele.

Cheltuielile bugetare au crescut cu 10,1%, veniturile au scăzut cu 6,8% în primele 2 luni

Deficitul bugetar a ajuns la 0,63% din PIB după primele două luni ale anului, a declarat ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, în condiţiile în care veniturile totale au scăzut cu 6,8% iar cheltuielile au crescut cu 10,1% faţă de perioada similară a anului trecut.

"În structura veniturilor, principalele scăderi le-a înregistrat impozitul pe profit, cu 13,4% şi colectările de TVA, cu 7,6%. În schimb, au crescut încasările din impozitele din salarii", a spus Pogea.

Ministrul finanţelor a adăugat că, în primele două luni ale anului, faţă de perioada similară a anului trecut, cheltuielile totale au crescut cu 10,1%, iar cele de personal cu 2,8%. Totodată au crescut şi cheltuielile cu dobânzile şi cele cu asistenţa socială, a mai precizat Pogea.

Pentru 2009, Guvernul are în vedere o estimare de deficit bugetar de 4,6% din PIB.

Multe taxe şi tarife vor fi reduse şi comasate "foarte rapid"

Multe taxe şi tarife vor fi reduse şi comasate, iar măsura de reducere a poverii administrative va avea loc foarte rapid, a declarat marţi ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea.

"Este nevoie de reducerea parafiscalităţii. Multe taxe şi tarife vor fi reduse şi comasate. Nu discutăm că trebuie să plăteşti 30 de lei, ci de timpul pe care o persoană fizică sau o companie îl pierde pentru plata acestora", a explicat Pogea.

Ministrul finanţelor a mai subliniat că Guvernul urmăreşte limitarea contracţiei economiei, generată în principal de sectorul privat.

"Dorim să intervenim mai mult ca oricând pentru limitarea contracţiei economiei, determinată în principal de sectorul privat, care generează peste 70% din componenta valorii adăugate brute", a spus Pogea.
În acest sens, un rol important îl are "investiţia publică masivă în economie, singura în măsură să compenseze scăderea sectorului privat", a mai precizat ministrul finanţelor.