MENIU

Germania este vizată de noi ameninţări teroriste

Foto: theyeshivaworld.com

O scrisoare cu ameninţări teroriste vizând Germania a fost descoperită pe internet, atentatul recent comis la Kabul în apropierea ambasadei germane fiind calificat de aceasta drept un avertisment lansat Berlinului, informează AFP.

Poliţia federală (BKA) a confirmat sâmbătă existenţa acestei scrisori apărută "la începutul săptămânii" pe site-ul Thabaat.net şi despre care a scris săptămânalul Focus. BKA consideră că este vorba despre un mesaj autentic al talibanilor.

Scrisoarea a fost publicată în revista online talibană Al Somood, a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei. Ameninţarea este în curs de evaluare, a mai spus el, refuzând să dea precizări despre conţinut.

Potrivit Focus, scrisoarea, redactată în arabă, se adresează "poporului german şi guvernului său aliat americanilor" şi afirmă că atentatul cu cinci morţi din 17 ianuarie din faţa ambasadei germane de la Kabul a fost "o pedeapsă şi un avertisment" pentru germanii implicaţi militar în Afganistan. Guvernul Angelei Merkel este "vinovat de moartea unor femei şi copii", afirmă scrisoarea.

De la începutul lunii ianuarie, patru mesaje video publicate pe internet, aparţinând mai multor grupări teroriste printre care Uniunea Jihadului Islamic, au ameninţat Germania.

Guvernul german a afirmat în mai multe rânduri că ia foarte în serios ameninţările teroriste la adresa sa. Berlinul consideră că riscul de atentat terorist este ridicat în Germania.

"Această scrisoare confirmă că Germania este în vizorul teroriştilor", a apreciat sâmbătă poliţia.

La sfârşitul lunii ianuarie, autorităţile au avertizat că riscul unui atentat terorist în Germania este ridicat. "Vedem o paralelă cu situaţia din Spania" din 2004, când islamiştii au comis atentate chiar înainte de alegeri, pentru a determina autorităţile să retragă trupele din Irak, a afirmat şeful poliţiei, Joerg Ziercke. Germania va organiza în toamnă alegeri legislative.

Ziercke a avertizat în legătură cu riscul reprezentat de tinerii de origine germană convertiţi la islamismul radical. "Ei cunosc societatea germană, sunt bine integraţi", a spus el, precizând că aceştia figurează în multe cazuri printre cei mai periculoşi extremişti.

Zeci de astfel de tineri sunt în prezent antrenaţi în tabere extremiste din Pakistan sau Afganistan, potrivit autorităţilor.

Şeful Biroului pentru protecţia Constituţiei, organism responsabil pentru securitatea internă, Heinz Fromm a spus că ameninţările recente arată că "sunt în pregătire atentate împotriva Germaniei".

Mai multe articole despre:
Germania atentat ameninţare atac scrisoare terorist