MENIU

Germania deschide cel mai important proces antiterorism din anii '80 încoace

Foto: theflamingblog.wordpress.com

Procesul a trei germani şi un turc acuzaţi că pregăteau atentate mai sângeroase decât cele din Madrid din 2004, care urmau să vizeze interese americane, a început la Dusseldorf, în vestul Germaniei.

Este cel mai important proces antiterorism de la cele ale Facţiunii Armata Roşie, potrivit analiştilor: pentru prima dată de la atentatele acestei grupări de extremă-stângă, în anii '70-'80, cetăţeni germani sunt acuzaţi că pregăteau un carnagiu în propria ţară.

Procesul ar putea dura doi ani. Judecătorii le-au cerut acuzaţilor să-şi descopere capetele. Turcul Adem Yilmaz nu a vrut să se ridice în faţa judecătorilor, riscând astfel să fie condamnat pentru ultraj. "Nu există decât o persoană în faţa căreia mă ridic, Allah", a spus el.

Potrivit acuzării, atentatele cu maşină-capcană pe care le pregătea celula înainte de anihilarea sa, în toamna lui 2007, ar fi fost ordonate de o organizaţie uzbecă apropiată de al-Qaida, Uniunea Jihadului islamic.

În momentul arestării acuzaţilor, în toamna lui 2007, au fost descoperite componente ce ar fi permis fabricarea echivalentului a 410 kilograme de TNT. Patru kilograme au fost folosite în atentatele din Londra, soldate cu 52 morţi în iulie 2005. Atacurile urmăreau să pedepseasdcă americanii şi Germania, pentru angajamentul ei în Afganistan.

Mai multe articole despre:
Germania proces terorism atentate islam