MENIU

Geoană nu doreşte ca Şereş să candideze la PE, Voiculescu nu o vrea pe Daniela Popa

Foto: NewsIn

PC este în impas în a-şi desemna candidatul ce va fi inclus pe lista pentru europarlamentare, deoarece pesediştii, în frunte cu Mircea Geoană, nu-l acceptă pe Codruţ Sereş, ci pe Daniela Popa, iar Dan Voiculescu îl susţine pe Sereş, şi nu pe preşedintele PC, susţin surse din cele două partide.

Pesediştii nu doresc să-l propună pe Sereş pentru că acesta, din cauza trimiterii în judecată, va "strica" lista PSD şi va atrage atacurile celorlalte partide asupra tuturor candidaţilor social-democraţi, mai spun sursele citate. De altfel, Şereş a declarat marţi seară într-o emisiune TV că Mircea Geoană nu-l doreşte pe listă. Cealaltă propunere a  PC, Daniela Popa, nu este însă sprijinită de preşedintele onorific Dan Voiculescu, care încearcă să-l convingă pe Geoană să-l pună pe Şereş pe listă.

Mircea Geoană şi Dan Voiculescu urmau să discute în această seară despre candidaturile pentru PE. Popa mizează însă pe faptul că socialiştii europeni vor analiza atât dosarul său, cât şi pe al lui Şereş şi pentru că nu are probleme cu justiţia o vor prefera pe ea.

Disputa pentru desemnarea celui care va merge pe listele PSD are legătură şi cu schimbările ce se prefigurează la conducerea PC. Daniela Popa nu mai doreşte să fie preşedintele partidului, alegând în schimb un loc de europarlamentar. De altfel, unii lideri sunt nemulţumiţi de activitatea ei de când a fost aleasă succesoarea lui Voiculescu, spunând că nu a reuşit să organizeze partidul şi nici să-l ridice din punct de vedere electoral. Alţii îi reproşează Danielei Popa că nu a reuşit să smulgă partidul de sub influenţa preşedintelui fondator. Indiferent de cine va fi desemnat să meargă la PE, la PC va avea loc un congres pentru alegerea fie a preşedintelui, dacă Daniela Popa se duce la Bruxelles, fie a secretarului general, dacă Şereş este cel care va merge, spun surse conservatoare.

Nici la PSD lucrurile nu sunt clare în ceea ce priveşte lista pentru europarlamentare, ordinea nefiind încă stabilită înaintea şedinţei Comitetului Executiv de joi. Surse din partid spun că Ioan Mircea Paşcu este cel care va ocupa locul trei pe listă, după ce pe acest loc au fost indicaţi zilele trecute mai întâi Adriana Ţicău, apoi Daciana Sârbu şi chiar Cătălin Ivan, apropiatul lui Gheorghe Nichita. Cert este că pentru primele zece poziţii se bat Adrian Severin, Rovana Plumb, Ioan Mircea Paşcu, Daciana Sârbu, Adriana Ţicău, Aristide Roibu, Victor Boştinaru, Corina Creţu, Victor Negrescu, Cătălin Ivan, Gabriela Creţu, reprezentantul sindicatelor (cel mai probabil secretarul CNSLR Frăţia, Lucian Vasilescu) şi cel al PC.