MENIU

Gazprom anunţă că livrările de gaz vor fi reluate după sosirea observatorilor UE

Foto: NewsIn
Barroso: Dacă acest tranzit nu revine la normal, vom avea într-adevăr o problemă reală

Gazprom anunţă că livrările de gaz vor fi reluate după sosirea observatorilor UE, în timp ce Ucraina a semnat un acord cu CE prin care invită observatori europeni pentru a verifica tranzitul de gaz prin această ţară. De asemenea, Ucraina a anunţat că garantează tranzitul gazelor ruseşti dacă Gazprom reia livrările.

"Naftogaz garantează totalitatea tranzitului gazului rusesc prin teritoriul ucrainean, cu condiţia ca Rusia să reia livrările către consumatorii europeni şi să asigure funcţionarea sistemului de gazoducţie" furnizând gazul "tehnic" necesar menţinerii presiunii în conducte, a spus Dubina, citat de purtătorul de cuvânt Valentin Zemlianski.

Pe de altă parte, preşedinţia cehă a UE a convocat pentru luni o reuniune extraordinară a miniştrilor europeni ai energiei consacrată crizei gazului, informează AFP

La reuniunea de luni, convocată de Cehia, miniştrii vor discuta despre situaţia gazului în Europa, în urma conflictului ruso-ucrainean, şi despre măsurile concrete care se vor lua.

Rusia şi Ucraina au arătat insuficientă determinare în a-şi rezolva disputa ce a dus la sistarea livrărilor de gaze naturale din Rusia către Europa, dar negocierile care sunt în curs ar trebui să se soldeze rapid cu rezultate, se arată într-un comunicat UE.

Preşedintele companiei ruse Gazprom, Aleksei Miller, aflat la Bruxelles, a declarat că problema reluării livrărilor de gaz prin Ucraina către clienţii din Europa trebuie soluţionată în cursul zilei de astăzi, informează RIA Novosti.

"Aceasta este o problemă foarte importantă şi ar trebui să o rezolvăm astăzi", a declarat Miller după o întrevedere cu preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering. Miller a mai declarat că Ucraina ar trebui să reia tranzitul gazului rusesc către Europa de îndată ce observatorii independenţi îşi vor începe activitatea de monitorizare, informează Interfax.

După ce a anulat întâlnirea trilaterală cu Ucraina şi comisarul european pe probleme de energie, Andris Piebalgs, Rusia a stabilit că va discuta totuşi cu reprezentanţii Naftogaz.

Preşedintele Gazprom a pretextat, cu puţin timp înainte de întâlnirea trilaterală, că are o întrevedere prelungită cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Baroso, iar delegaţia rusească a invocat probleme cu avionul care i-a dus în Belgia, susţinând că din acest motiv nu au ajuns la aceeaşi masă cu ucrainenii. 

Totuşi, după o convorbire între preşedintele Gazprom şi cel al Naftogaz, reprezentanţii ceor două companii au stabilit că se vor întâlni astăzi pentru a încerca să rezolve problema gazelor. 

Preşedintele comisiei de cooperare UE - Ucraina, Adrian Severin, spune că această criză este, de fapt, un test pentru Ucraina, în sensul că UE îşi va da seama acum dacă această ţară are sau nu spirit european. Adrian Severin a subliniat că nu este vorba doar de un conflict economic: "Această criză nu este una tehnică şi nici una naturală, ci este o criză politică. Nu are doar consecinţe politice, ci şi motivaţii politice şi trebuie să înţelegem clar care sunt aceste motivaţii şi să ne raportăm corect la ele".

Totodată, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European spunea că sunt posibile eventuale sancţiuni la adresa Rusiei.

Şefii companiilor Gazprom şi Naftogaz au venit la Bruxelles cu acelaşi avion şi vor pleca în aceeaşi formulă la Moscova

Astăzi, la Bruxelles, urmau să aibă loc două întâlniri importante: pe de o parte Rusia şi Ucraina se prezentau la o audiere a unei comisii din Parlamenul European, pe de altă parte, reprezentanţii celor două companii de gaz trebuiau să se întâlnească cu comisarul european pe probleme de energie.

Preşedintele companiei Naftogaz, Oleg Dubina, a declarat astăzi că întâlnirea trilaterală, la care trebuia să participe comisarul european pe energie, Andris Piebalgs, şi preşedintele companiei Gazprom, Aleksei Miller, a fost anulată la iniţiativa părţii ruse, transmite Interfax-Ucraina.

Şefii companiilor Gazprom şi Naftogaz, Aleksei Miller şi respectiv Oleg Dubina, au venit la Bruxelles cu acelaşi avion şi vor pleca în aceeaşi formulă la Moscova, unde vor continua negocierile, informează agenţiile ruse de presă.

"Miercuri seară Oleg Dubina a fost la Moscova şi am discutat. Pot să vă spun că am venit la Bruxelles în acelaşi avion, aşa că nu a mai fost nevoie să purtăm negocieri la Bruxelles. Avem de gând să plecăm cu acelaşi avion la Moscova", a spus preşdintele Gazprom, Aleksei Miller, într-o conferinţa de presă de la Bruxelles.  

O sursă apropiată preşedinţiei cehe a declarat pentru AFP că este posibil ca încă de astăzi să fie desfăşuraţi observatori la mai multe staţii de pompare de gaz ruse şi ucrainene.

Livrarea de gaze către Europa ar putea fi reluată vineri seară.

Informaţia vine de la agenţia de presă Regnun, citând surse din Comisia Europeană. 

Reuniunea va fi prezidată de preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul de Cooperare Parlamentară UE-Ucraina, Adrian Severin, şi de preşedintele delegaţiei Parlamentului European la Comitetul de Cooperare UE-Rusia, olandezul Ria Oomen-Ruijten.

Adrian Severin a insistat asupra necesităţii revenirii la normal a furnizării gazului atât în România, cât şi în celelalte state europene. În caz contrar vor fi grav afectaţi cetăţenii, dar şi unităţile industriale, care şi aşa se confruntă cu criza economico-financiară, a avertizat euro-deputatul român. După reuniune, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European va susţine o conferinţă de presă împreună cu preşedinţii celor două companii energetice. 

Marţi, preşedinţia cehă a Uniunii Europene şi Comisia Europeană, catalogaseră, într-un comunicat comun drept "inacceptabile" consecinţele conflictului ruso-ucrainean, pe care ţările europene începeau deja să se resimtă.

Premierul ceh Mirek Topolanek, a cărui ţară deţine preşedinţia UE, a avertizat că, dacă livrările de gaz rusesc către Europa "nu sunt restabilite până joi, va exista o intervenţie mai fermă a UE", relatează AFP.

Credibilitatea Rusiei este în pericol! Aceasta este părerea preşedintelui Comisiei Europene José Manuel Barroso, care a făcut această declaraţie într-o conferinţă comună cu premierul ceh Mirek Topolanek, actualul şef al consiliului european. 

"Pentru consumatorul european nu este important dacă este o problemă în Rusia sau Ucraina. Esenţial este că acum gazul din Rusia nu ajunge în ţările lor. Deci, dacă acest tranzit nu revine la normal, vom avea într-adevăr o problemă reală şi vom trage nişte concluzii, pentru a clarifica dacă mai luăm în considerare sau nu livrarea gazului rusesc prin Ucraina", a declarat Barroso.

Miercuri, mai multe ţări europene, printre care Austria, România, Cehia, Bulgaria (care asigură tranzitul către Grecia, Turcia şi Macedonia), Slovenia şi Slovacia au anunţat că nu mai primesc deloc gaz rusesc via Ucraina.

În condiţiile în care Moscova şi Kievul se acuză reciproc pentru această situaţie, Comisia Europeană a propus să trimită observatori în Ucraina, pentru a măsura volumul de gaz care tranzitează efectiv între cele două ţări.

Mai multe articole despre:
Rusia Ucraina gaz Uniunea Europeană