MENIU

Gazoductul Nabucco va fi gata în 2015, potrivit vicepremierului ceh

Foto: senat.cz

Gazoductul Nabucco, proiect destinat să aprovizioneze Europa cu gaz din Asia Centrală ocolind Rusia, va intra în funcţiune în 2015, a declarat duminică la postul naţional de radio vicepremierul ceh pe probleme europene, Alexandr Vondra, informează de RIA Novosti.

Potrivit oficialului ceh, în timpul preşedinţiei cehe a UE pregătirile pentru lansarea acestui proiect se vor accelera.

Noul gazoduct trebuie să contribuie la scăderea dependenţei energetice a Europei de liniile de tranzit ruseşti, a precizat Vondra, în contextul în care conflictul ruso-ucrainean a lăsat Europa în plină iarnă fără gazele ruseşti, ce reprezintă circa un sfert din consumul UE.

Potrivit lui Vondra, există însă o serie de dificultăţi legate de lansarea lucrărilor pentru construirea gazoductului. De exemplu, lipsa unui consorţiu al ţărilor Mării Caspice, care ar avea o participare masivă la proiect.

"Praga, în cadrul preşedinţiei sale a UE, planifică convocarea aşa-numitului 'summit al coridorului sudic' în primăvara lui 2009, la care ar urma să participe statele participante la proiectul Nabucco", a mai declarat vicepremierul ceh pe probleme europene, Alexandr Vondra.

Proiectul Nabucco, gândit să transporte gaz de la Marea Caspică spre UE ocolind Rusia, asociază şase ţări (Austria, Ungaria, România, Bulgaria, Turcia şi Germania), dar are probleme în a demara, mai ales din cauza finanţării insuficiente. Principalul concurent este proiectul ruso-italian South Stream, la care sunt asociate Bulgaria şi Ungaria şi care a fost considerat "mai promiţător" de către Consiliul mondial al energiei, în iunie.

Ungaria intenţionează să organizeze în ianuarie 2009 un summit Nabucco la Budapesta, la care vor participa liderii ţărilor vizate. Nabucco urma să aducă începând din 2013 gazul din Marea Caspică spre Austria prin Turcia şi Balcani, pe un traseu de 3.300 kilometri. Recent, costurile de construcţie a conductei au fost reevaluate la 7,9 miliarde de euro, în loc de 4,4 miliarde de euro. Unii analişti sunt îngrijoraţi că actuala criză financiară va întârzia şi mai mult începerea lucrărilor la Nabucco, şi-aşa confruntat cu probleme de finanţare şi de alimentare.
Mai multe articole despre:
Europa Cehia Nabucco gazoduct Asia Centrală