MENIU

Gaţu: A demisiona ar însemna să recunosc implicarea în scandalul de corupţie

Foto: NewsIn

Preşedintele FR Handbal, Cristian Gaţu, crede că o demisie a sa în acest moment ar însemna o recunoaştere a implicării sale în "scandalul aşa-numitei tentative de corupere a arbitrilor" la un meci de calificare la CM 2009. El susţine că va duce la bun sfârşit mandatul care se încheie peste o lună şi a subliniat că nu va mai candida pentru preşedinţia FRH.

"A demisiona în acest moment, ar însemna că recunosc, de fapt, implicarea în scandalul aşa-numitei tentative de corupere a arbitrilor danezi, ceea ce resping categoric. Până la Adunarea Generală de alegeri, programată peste aproximativ o lună, am datoria să duc la bun sfârşit toate obligaţiile pe care mi le-am asumat", se arată într-un comunicat al lui Cristian Gaţu, publicat pe site-ul oficial al FR Handbal, în care acesta adaugă că nu va mai candida pentru un alt mandat.

Cristian Gaţu subliniază că înaintea meciului România - Muntenegru, în urma căruia s-a declanşat scandalul de corupţie, i-a avertizat pe Petru Paleu şi Aihan Omer să nu îi întâmpine pe arbitri la aeroport, pentru a nu da naştere la suspiciuni. Mai mult, preşedintele FRH subliniază că a aflat din presă despre banii pe care cei doi i-ar fi dat arbitrilor danezi de la acest meci, cu toate că într-o discuţie avută cu un ziarist de la Academia Caţavencu a spus clar că "şi banii ăştia de i-a dat, nu i-a dat să o reguleze pe nu ştiu cine, i-a dat ca să câştige România".

Preşedintele FRH mai afirmă că EHF a refuzat "dreptul la legitimă apărare", niciun oficial al forului naţional nefiind chemat în timpul anchetei să vorbească despre cele întâmplate.

Declaraţiile lui Gaţu au apărut pe site-ul FRH luni de dimineaţă, chiar înaintea Consiliului de Administraţie al FRH, în care se ia în discuţie cazul mituirii arbitrilor danezi.

În luna martie, arbitrii danezi Martin Gjeding şi Mads Hansen au făcut public faptul că le-a fost oferită suma de 30.000 de euro de fiecare din partea unui oficial român pentru a ajuta formaţia tricoloră în returul cu Muntenegru, meci decisiv pentru calificarea la CM 2009. România a învins Muntenegru în play-off-ul de calificare la CM 2009 cu scorul general de 56-55, impunându-se în retur cu 29-24, în luna iunie a anului trecut.

În urma dezvăluirilor celor doi arbitri danezi, EHF a demarat o anchetă la capătul căreia selecţionerul României, Aihan Omer, şi fostul vicepreşedinte FRH, Petre Paleu, au fost excluşi de EHF din orice competiţie internaţională pe o perioadă de cinci ani, iar FRH a fost amendată cu 27.500 de euro.

Doi arbitri danezi spun că românii le-au oferit mită la un meci de calificare la CM

Omer şi Paleu excluţi cinci ani de EHF din orice competiţie

Academia Caţavencu: Gaţu a confirmat şpaga în cazul Paleu şi Omer

Aihan Omer despre Gaţu: Îl dau în judecată!

Cristian Gaţu: Am fost păcălit cu camera ascunsă