MENIU

Gadhafi propune crearea unui "NATO de Sud", operaţional din 2011

Foto: hotindienews.com

Liderul libian Muammar Gadhafi a propus sâmbătă, în prima zi a summitului America de Sud -Africa (ASA), înfiinţarea unei alianţe militare a Sudului, după modelul NATO şi fără obiective "belicoase".

"Trebuie să înfiinţăm un NATO pentru Sud. Nu este o acţiune belicoasă. Avem drepturile noastre, trebuie să creăm organizaţii" de acest tip, a declarat Gaddafi la summitul organizat în Venezuela, la care participă aproximativ 30 de şefi de stat din cele două regiuni.

"America de Nord este legată în toate domeniile de Europa, în timp ce există un gol în Atlanticul de Sud. Trebuie să formăm o alianţă pentru a putea garanta o acţiune istorică şi strategică, ce va permite umplerea acestui gol", a adăugat el.

Obiectivul liderului libian, preşedinte în exerciţiu al Uniunii Africane, este ca această alianţă strategică să fie operaţională în 2011, când el va găzdui cea de a treia ediţie a summitului ASA. "Trebuie să începem să lucrăm la crearea acestor proiecte, pentru a fi gata peste doi ani. Dacă vom lucra, vom reuşi", a dat el asigurări.      

Mai multe articole despre:
ASA Muammar Gadhafi