MENIU

Frunda spune că refuzul lui Băsescu de a-l desemna pe Johannis poate duce la medierea CCR

Foto: NewsIn

Gyorgy Frunda, senator UDMR, propune ca, în cazul în care preşedintele Traian Băsescu refuză să-l desemneze pe Klaus Johannis, cel propus de PSD, PNL şi UDMR pentru postul de premier, atunci această coaliţie să apeleze la medierea Curţii Constituţionale pentru conflict între puterile statului.

Reprezentantul UDMR a declarat, la Realitatea TV, că le propune partidelor coalizate în jurul propunerii unui guvern tehnocrat până la alegerile prezidenţiale, cu Klaus Johannis, să reclame un conflict între puterile statului la CCR. Reclamaţia ar fi valabilă, a spus Frunda, în cazul în care şeful statului, Traian Băsescu, ar refuza să-l desemneze prim-ministru pe primarul de Sibiu, care să formeze un guvern de tehnocraţi pe următoarele trei luni. Senatorul UDMR este cel de-al treilea politician care vorbeşte despre medierea între puterile statului solicitată Curţii Constituţionale, urmându-i, în acest sens, pe Ludovic Orban, de la PNL, şi Adrian Năstase, de la PSD.

În opinia lui Frunda, interpretarea articolelor din Constituţie referitoare la desemnarea premierului însărcinat cu formarea Guvernului de către preşedintele ţării este că, în cazul în care există o majoritate parlamentară care propune un premier, şeful statului ar fi obligat să o accepte. Senatorul UDMR a sugerat că situaţia unei majorităţi parlamentare formate în jurul susţinerii unui premier ar putea fi similară cu articolul Constituţiei care arată că şeful statului îl desemnează pe premierul propus de un partid atunci când acesta deţine majoritate absolută în Parlament.

Practic, în cazul în care se ajunge la o mediere la CCR pe baza existenţei unui conflict între puterile statului, respectiv Parlament şi Preşedinte, articolele supuse interpretării sunt ARTICOLUL 85 - Numirea Guvernului - (1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. şi ARTICOLUL 103 - Învestitura -(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. (2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. (3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.