MENIU

Franţa şi-a sărbătorit cu fast, marţi, ziua naţională

Foto: lefigaro.fr

Focuri de artificii şi o fastuoasă paradă militară. La fel ca în fiecare an, festivităţile dedicate Zilei Naţionale a Franţei le-au oferit privitorilor un adevărat spectacol.

Aproximativ 800.000 de parizieni şi turişti au admirat timp de aproape 30 de minute focurile de artificii care au luminat turnul Eiffel. Ziua Naţională a Franţei a coincis cu cea de a 120-a aniversare a simbolului din Paris.

Focurile de artificii au venit la câteva ore după parada militară de pe Champs Elysee. Preşedintele Nicolas Sarkozy l-a avut în acest an ca invitat de onoare pe premierul indian Manmohan Singh. Parada a fost deschisă de soldaţii indieni şi germani, fapt menit să sublinieze ambiţiile Franţei de a-şi extinde influenţa politică.

"I-am spus preşedintelui Obama că vom continua să îl ajutăm în Afganistan deoarece această ţară trebuie să îşi recâştige libertatea. Am restrucuturat complet forţele noastre armate. Vor fi mai puţine, dar mai bine înarmate şi mai eficiente", a declarat preşedintele francez.

Sarkozy doreşte pentru ţara sa un rol mai activ pe scena politicii internaţionale, plan care este favorizat de revenirea Franţei în structurile de comandă ale NATO.