MENIU

Frankenstein era mic copil! Cercetătorii s-au jucat de-a Dumnezeu și le-ai ieșit la perfecție!

Sigur ai auzit de povestea lui Frankenstein, omul de știință care a creat monstrul intrat în istorie. Se pare că romanul scriitoarei Mary Shelley i-a inspirat nu numai pe regizorii care i-au ecranizat povestea, ci și pe cercetătorii lumii moderne. Oamenii de știință din Germania au anunțat un pas uriaș făcut în medicina modernă. Acum există speranță pentru milioane de oameni după demersul acestor specialiști 

Specialiștii au creat organe 3D transparente, care, la un moment dat, ar putea fi transplantate în corpul uman.

Oamenii de stiinta au dezvoltat o tehnică ce se folosește de un solvent pentru a crea organe transparente, precum creier sau rinichi. Organele artificiale sunt apoi scanate cu diverse lasere la microscop, care permit cercetătorilor să capteze structura acestora, inclusiv zonele în care ar trebuie să se regăsească vasele de sânge.

Ei au încărcat imprimanta 3D cu celule stem care acționează precum o cerneală și au injectat organele pentru a deveni funcționale.

Organele create la imprimanta 3D ar putea fi viitorul medicinei moderne

Organele umane transparente reprezintă un pas uriaș făcut în descoperirile medicale. Noua tehnologie ar putea deschide calea unor operații în care pacienții care au nevoie de un transplant de organe să nu mai fie nevoiți să apeleze la un donator.

Ei ar putea primi organe precum rinichi, plămâni sau ficat create artificial în laborator.

Imprimantele 3D sunt deja folosite în mai multe domenii. În cea auto, spre exemplu, se fabrică piese de schimb. Dar utilizarea lor în domeniul medical nu a fost, până acum, foarte folosită. Și mai ales pentru crearea unor organe artificiale.

"Cred că, pentru prima dată, suntem mult mai aproape de a crea un organ uman real", a spus unul dintre cercetătorii germani care au descoperit noua tehnologie.

Echipa de cercetători din Germania își propune să creeze un pancreas artificial în următorii 2-3 ani și speră, de asemenea, să dezvolte și un rinichi în termen de 5-6 ani.

Tehnica e de interes și pentru cercetătorii români. O clinică din Timișoara deține deja o bio-imprimanta 3D, cu care se testează printarea de organe.

E posibil să dureze cel puțin 10 ani din momentul primelor cercetări până când tehnologia va putea fi folosită pentru primul pacient.

Sursa

Mai multe articole despre:
null