MENIU

Fostul procuror Adriana Jeni Ispas a primit decizie definitivă de colaborator al Securităţii

Foto: infolegal.ro

Curtea de Apel Bucureşti a decis că fostul procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureş Adriana Jeni Ispas, pensionat pe 3 decembrie 2008, a fost colaborator al Securităţii.

Prin urmare, CAB a respins recursul făcut de fostul procuror împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti, care a atestat calitatea de colaborator al fostei Securităţi, a Adrianei Jeni Ispas.

Astfel, până acum, patru magistraţi au primit decizii definitive de colaborare. Cei patru magistraţi sunt Theodoru Bostan, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buhuşi, Florian Murg, fost judecător sindic la Curtea de Apel Oradea, pensionat de la începutul anului 2008, Lucian Cristea, fost judecător la Curtea de Apel Cluj, pensionat în 2005, şi Adriana Jeni Ispas, fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureş, pensionat pe 3 decembrie 2008.

Conform legii de funcţionare a CNSAS, procedura prin care o persoană primeşte verdictul de colaborator al Securităţii ca poliţie politică se consideră încheiată abia după ce decizia definitivă şi irevocabilă dată de instanţă apare în Monitorul Oficial.

În cazul magistraţilor care au primit verdicte de colaborare cu fosta Securitate vor fi sesizate organele abilitate pentru începerea urmăririi penale pentru fals în declaraţii, a declarat preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş.

Andrieş a mai spus că situaţia va fi mai dificilă pentru magistraţii care ocupă funcţii de conducere şi au declarat pe propria răspundere că nu au fost colaboratori. Aceştia vor fi cercetaţi atât pentru fals în declaraţii cât şi pentru uz de fals.