MENIU

Fosta mină din Aninoasa va fi transformată în muzeu subteran

Foto: Realitatea TV

Veşti bune pentru foştii ortaci din Valea Jiului. Fosta mină din Aninoasa va fi transformată în muzeu subteran. La suprafaţă va fi amenajat un parc. Proiectul administraţiei locale, în valoare de aproape trei milioane de euro, este finanţat de Banca Mondială.

Închisă în 2006 şi lăsată uitării, mina din Aninoasa a ajuns o ruină. Doar turnul puţului principal mai aduce aminte de miile de vagoneţi cu huilă împinşi de ortaci la suprafaţă. Odată cu închiderea minei, oraşul aproape că a murit. Sute de foşti mineri îşi duc acum viaţa de pe o zi pe alta. Există însă o speranţă pentru ei. Un proiect de aproape trei milioane de euro poate transforma ruinele în atracţie turistică.

Adevărata atracţie va fi însă în subteran. Acolo, turiştii vor putea fi, măcar pentru câteva ore, în pielea unui miner. Cei mai curioşi vor putea chiar împinge vagoneţi de cărbune spre suprafaţă. Proiectul este o adevărată binecuvântare pentru foştii mineri. Aşa că planul autorităţilor e simplu.

"Înlocuirea unei zone care până acum a fost mono-industriale, bazate exclusiv pe extracţia cărbunelui şi apariţia unei culturi turistice", a precizat Manuela Bogdan, purtător de cuvânt Primăria Aninoasa.

Finanţarea proiectului a fost deja aprobată. Mai trebuie doar finalizată licitaţia pentru constructor. Primăria asigură totuşi că lucrările vor începe cel târziu la sfârşitul verii.   

Mai multe articole despre:
Valea Jiului Banca Mondială