MENIU

Fosta conducere a Poştei Române a fost trimisă în judecată de DNA

foto: pna.ro

Trei persoane din fosta conducere a Poştei Române, respectiv Dan Mihai Toader, Emonoil Lepădatu şi Andrei Marinescu, au fost trimise în judecată de DNA pentru încheierea a 6 poliţe de asigurare pentru angajaţii Poştei, prin care s-a creat un prejudiciu de peste 4 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al DNA, Dan Mihai Toader, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al Companiei Naţionale Poşta Română S.A (C.N.P.R.), este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată. Emanoil Lepădatu, fost director economic executiv al C.N.P.R. S.A., ajunge în instanţă pentru aceeaşi infracţiune.

Andrei Marinescu, fost director executiv al Direcţiei de dezvoltare strategică a C.N.P.R. S.A., este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Neculai Pintilie, administrator la S.C. CONTINENTAL ASIG S.A.,  a fost trimis de asemenea în judecată, fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată; spălare de bani; evaziune fiscală.

Daniela Moisă, administrator la S.C. PRONOVA S.R.L.,este acuzată de aceleaşi infracţiuni.

 Maricel Păcuraru a fost trimis, de asemenea, în judecată, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, şi spălare de bani. 

Iulian Ditcov, administrator la S.C. GENIUS NETWORK S.R.L., este acuzat de spălare de bani, iar Lucian Beşchea de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în cursul anului 2006, inculpaţii Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu şi Andrei Marinescu, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi Director General, Director Economic Executiv, respectiv Director executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică  al C.N.P.R. S.A., au iniţiat şi au aprobat încheierea a 6 poliţe de asigurare pentru angajaţii Poştei Române pentru riscuri cum ar fi: accidente, boli profesionale, riscuri de sănătate etc. Poliţele au fost încheiate între Compania Naţională Poşta Română şi S.C. ALLIANZ ŢIRIAC ASIGURĂRI S.A., S.C. ASTRA ASIGURĂRI S.A. şi S.C. OMNIASIG VIENNA INSURANCE GROUP cu încălcarea regulamentelor C.N.P.R. S.A. şi a condiţiilor generale şi specifice privind asigurările de viaţă.

Prin aceasta au cauzat un prejudiciu în dauna Poştei Române în valoare de 14.387.819,59 lei (echivalentul a aproximativ 4.087.448,74 euro), arată procurorii.