MENIU

Formula 1: Miliardarul britanic Richard Branson negociază preluarea echipei Honda

Foto: http://www.easywaynortheast.co.uk

Deşi şi-a anunţat retragerea din Marele Circ la sfârşitul anului 2008, din cauza crizei financiare mondiale, Honda speră la o lovitură pe ultima sută de metri înaintea debutului noului sezon din Formula 1. Compania japoneză producătoare de automobile discută cu mai mulţi cumpărători preluarea team-ului din F1, iar printre aceştia se află şi celebra compania a miliardarului Richard Branson, Virgin Group.

"Negociem cu mai mulţi cumpărători, printre care se află şi Virgin Group", a anunţat un purtător de cuvânt al Honda.

Deşi s-a zvonit că echipa de F1 e scoasă la vânzare pentru suma modică de 1 liră sterlină, cine va prelua Honda F1 va avea nevoie de un buget consistent, de minim câteva zeci de milioane de euro pe an. În fiecare an de F1, echipa Honda a cheltuit minim 300 de milioane de euro.

Problema cea mai stringentă pentru cei de la Honda e faptul că noul sezon din Formula 1 se apropie cu repeziciune, iar gruparea japoneză mai are foarte puţin timp la dispoziţie pentru a concretiza afacerea. Prima etapă a noului sezon din "Marele Circ" e G.P.-ul Australiei, pe 29 martie. 

În plus, Honda F1 Racing Team intenţiona să folosească motoare Mercedes, dar compania germană a stabilit un d-line, care, potrivit BBC, e peste câteva zile, pentru ca japonezii să-şi demonstreze capacităţile financiare pentru a putea cumpăra motoarele.

După ce Honda a anunţat în decembrie 2008 că se retrage din F1 din cauza crizei, la un moment dat s-a zvonit că printre potenţialii cumpărători ai echipei s-ar fi aflat şi miliardarul mexican Carlos Slim, dar acesta a negat că ar fi interesat de intrarea în acest domeniu.

Branson a mai fost implicat în F1, compania sa "Virgin Mobile" fiind sponsorul echipei Jordan, în 2002. De asemenea,  "Virgin Atlantic Japan" a fost msponsorul personal al pilotului japoney de la Honda, Takuma Sato, în ultimii 4 ani.  

Potrivit însă celor de la BBC, Branson nu este prea interesat de implicarea în F1, din cauză că vede acest sport drept "o mare gaură neagră pentru bani".

Echipa japoneză Honda a intrat în F1 în 1964 şi a cucerit trei G.P-uri. În 1968 s-a retras din "Marele Circ", acest lucru fiind precipitat şi de moartea pilotului Jo Schlesser, în timpul G.P.-ului din Franţa. A revenit în F1 în 1983, doar ca furnizor de motoare, până în 1992. Apare din nou în Formula 1 în 2000, tot ca furnizor de motoare, pentru gruparea BAR, pe care, în 2005, a preluat-o în totalitate, şi astfel Honda Racing Team a reapărut în acel an. În decembrie 2008, şi-a anunţat retragerea din F1, din cauza crizei mondiale.

Mai multe articole despre:
Formula 1 Richard Branson Honda