MENIU

FMI va face profit în 2010, datorită împrumuturilor de urgenţă

Foto: allamericanpatriots.com

Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar putea afişa un profit de aproape 650 milioane dolari anul viitor, în mare parte datorită împrumuturilor de urgenţă solicitate de statele din Europa de Est pentru combaterea crizei financiare, spun foşti oficiali ai instituţiei.

Noile finanţări vor aduce 1 miliard de dolari Fondului, pentru care acum doi ani analiştii estimau pierderi de 360 milioane dolari pentru 2010. Folosind calculele dintr-un raport pe 2007 iniţiat de preşedintele JPMorgan Chase International, Andrew Crockett, dobânzile şi comisioanele de la împrumuturile noi de cel puţin 55 miliarde dolari ar putea umple din nou cuferele FMI, epuizate după criza financiară asiatică.

FMI are acum ocazia să-şi sporească influenţa şi banii, în condiţiile în care ţările afectate de recesiune se îndreaptă către creditorul de ultimă instanţă al lumii. "Dacă FMI ar fi o companie listată la bursă, aş începe să cumpăr", a declarat Claudio Loser, fostul director al departamentului FMI pentru emisfera vestică. "Este cea mai importantă instituţie anticiclică şi va înregistra o creştere masivă a profiturilor", a mai spus el.

Trecerea pe profit îi va permite directorului Dominique Strauss-Kahn să angajeze personal cu experienţă pe pieţe internaţionale, un domeniu pe care vrea să-l îmbunătăţească.
Mai multe articole despre:
profit împrumuturi pierderi FMI criza financiară