MENIU

FMI crede că DST va deveni moneda mondială de rezervă, Rusia mizează mai degrabă pe yuan

Foto: infiniteunknown.net

Drepturile speciale de tragere (DST) ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) ar putea deveni, pe termen lung, moneda globală pentru rezervele valutare, a spus sâmbătă directorul adjunct al FMI, John Lipsky, în timp ce ministrul rus de Finanţe vede yuanul chinezesc într-un astfel de rol peste zece ani.

La Forumul economic internaţional de la Sankt Petersburg, ce s-a desfăşurat în perioada 4-6 iunie, s-a discutat intens în legătură cu o eventuală înlocuire a dolarului, considerat de unii experţi o monedă fragilă, din postura de principală monedă de rezervă pe plan mondial.

Reprezentantul FMI a explicat sâmbătă că, pentru ca drepturile speciale de tragere să devină o adevărată monedă de rezervă, "vor trebui să fie dezlegate de coşul valutar (în funcţie de care sunt calculate în prezent n.r.) şi să devină o monedă de sine stătătoare". Lipsky a mai spus că o astfel de evoluţie va lua mult timp şi va reprezenta un pas radical.

În schimb, Rusia şi China au respins ideea folosirii DST pentru a reduce dependenţa de dolar, iar Rusia a indicat, prin ministrul său de Finanţe, Aleksei Kudrin, că yuanul chinezesc ar putea deveni moneda mondială de rezervă după ce va deveni complet convertibil, proces ce ar putea dura zece ani.
Mai multe articole despre:
Rusia FMI monedă internaţional