MENIU

FMI a anunţat că a supraevaluat nevoile de finanţare externă ale Europei de Est

Foto: shutterstock.com

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a supraevaluat nevoile de finanţare externă ale unor ţări din Europa de Est, în cadrul unui raport recent, în mare parte din cauza unor erori de calcul, şi că va publica în curând datele corectate.

Problema vizează un tabel inclus de FMI în raportul de stabilitate financiară mondială publicat pe 21 aprilie, ce arată că multe ţări din Europa de Est au mari nevoi de finanţare. FMI a subliniat acest fapt ca o îngrijorare, pentru că multe ţări est-europene depind de băncile din Europa Occidentală pentru finanţare, iar criza financiară mondială a afectat creditarea.

Deteriorarea condiţiilor de finanţare din Europa emergentă ar putea majora problemele bancare din Europa de Vest, a arătat FMI. Nu s-a menţionat cât de semnificativă va fi revizuirea FMI. "Suntem în curs de revizuire a cifrelor legate de nevoile de finanţare ale ţărilor listate în tabel. Urmează să publicăm în curând cifrele corectate", a declarat Simonetta Nardin, purtătoare de cuvânt a FMI.

FMI a spus că supraevaluarea a fost cauzată de erori de calcul, deşi în cazul Cehiei cifra publicată iniţial era rezultatul unei greşeli de tipografie.