MENIU

Florin Chilian: Artiştii se pot ajuta doar singuri

Foto: muzica.phg.ro

De trei ani de zile Florin Chilian se luptă pentru drepturile artiştilor. Mai precis, pentru ca acestora să le fie virate sumele ce li se cuvin pentru drepturile de autor. La videochat-ul Omul Coolt de pe cotidianul.ro, artistul a vorbit despre lupta sa şi despre noul său album, "Autistul".

Florin Chilian şi-a pus notorietatea în slujba acestei cauze, dar nu consideră că a făcut din asta un sacrificiu. Deşi a fost uneori dezaprobat  chiar şi de colegii săi - Nicu Alifantis a spus că e "scandalagiu" atunci când a dat guvernul în judecată, Chilian nu a renunţat, iar acum încep să se vadă roadele (ulterior Alifantis l-a susţinut în demersul lui).

Chilian a spus că a descoperit că o parte dintre banii care li s-ar fi cuvenit artiştilor, intrau în conturile SRI. După ce a făcut un memoriu public în care cerea explicaţii conducerii SRI, pe cardurile Credidam ale artiştilor sumele virate au început să crească. Problema artiştilor, spune Chilian, nu este că nu sunt bani. În doi ani în conturile Credidam şi ale Uniunii Compozitorilor, au intrat 90 de milioane de euro: "Nu ştiu câte zerouri să pun ca să transform în lei o sumă atât de mare", a spus artistul. Problema este că 70% din aceşti bani merg în afara ţării, iar o parte din bani intră în conturi suspecte.

Instituţiile care se ocupă de administrarea drepturilor artiştilor nu pot fi controlate, ele au un audit intern, nu există transparenţă şi nu se ştie unde merg banii artiştilor.

"Sunt scârbit şi sătul de umilinţa pe care o acceptă marii artişti ai neamului, cerşind la televizor dreptul de a munci până la o sută de ani! Sunt jenat de meschinăria lor ce îi face să se înjosească, pentru a mai lungi şmecheria ce le permite să cumuleze pensiile cu salariul şi să cerşească degradant 20 de euro, fără a se gândi la generaţiile de actori, artişti ce stau să vină după ei. I-am întrebat de ce preferă degradarea unui astfel de demers şi mi-au răspuns, halucinant, că este sub demnitatea lor să se lupte pentru câţiva firfirei! Demnitatea nu are nimic de-a face cu banii, ci doar cu PRINCIPIUL! De când este nedemn să-ţi aperi demnitatea?!!!", scrie Chilian într-un document care a încins Internetul în ultimele zile.

Chilian a explicat că nu este împotriva artiştilor din "garda veche", dar că aceştia ar trebui să se gândească că sunt tineri care vin din urmă şi cărora ar trebui să li se dea dreptul să se exprime, iar dacă artiştii pensionaţi şi-ar cere drepturile, nu ar mai avea nevoie să muncească.

De ce face Chilian acest lucru? "Nu vreau să mai existe cazuri ca Gil Dobrică, care a murit sărac".  El a spus şi că oamenii nu atr trebui să-i mai judece pe artişti pentru că nu strâng bani pentru că artiştii... sunt artişti şi au alte preocupări.  

Artistul are în pregătire un nou album, "Autistul- Nu-l mai goniţi pe Brâncuşi!" despre care a spus că ar fi trebuit, de fapt, să fie primul lui album. Cum însă stilul este "sifilitic-simfonic", Chilian a preferat să ajungă la inima publicului cu piese mai accesibile. Titlu albumului vine din convigerea lui Chilian că, "dacă Brâncuşi ar fi rămas în ţară, românii l-ar fi omorât". Toţi marii artişti ai poporului român au fost neînţeleşi şi neapreciaţi la valoarea adevărată şi s-au afirmat mai întâi peste hotare, pentru ca abia apoi să fie recunoscuţi de români.

Chilian pregăteşte şi un turneu, primul său turneu naţional care va special, din persepectiva faptului că spectacolele se vor desfăşura numai în săli de cinema.

Mai multe articole despre:
drepturi de autor Florin Chilian