MENIU

Flirtul poate dăuna grav jobului. Dacă nu este cu şeful!

Foto: askmen.com

Relaţiile amoroase între colegii de birou au un impact pozitiv asupra rentabilităţii companiei, potrivit unui studiu realizat de sexologul norvegian Elsa Aalmas. Persoanele care flirtează la locul de muncă au parte de mai multă energie pozitivă şi dau un randament mai mare atunci când vine vorba de îndeplinirea sarcinilor de serviciu.

Una din cinci persoane a recunoscut că a avut cel puţin o relaţie amoroasă cu un coleg de serviciu, iar un cuplu din zece s-a format la locul de muncă, au arătat datelor cercetării. În plus, una din şapte persoane a declarat că a refuzat să-şi schimbe locul de muncă, deşi i s-au oferit condiţii mai bune, doar pentru a rămâne alături de persoana iubită.

Mai mult de 50% dintre respondenţi au mărturisit că au avut o relaţie amoroasă cu un coleg de birou aflat pe o poziţie ierarhică superioară, 20% au flirtat cu colegi de pe acelaşi nivel ierarhic şi numai 15% cu un subaltern.
În ceea ce-i priveşte pe bărbaţi, 35% dintre aceştia au spus că şi-au cunoscut partenera de viaţă la birou, iar circa 45% sunt de părere că relaţiile amoroase cu colegele de muncă le-au crescut nivelul de trai.

REALITATEA.NET a cerut părerea câtorva angajaţi care lucrează în diferite companii pentru a afla ce cred românii despre flirtul la birou.

"Nu cred că flirtul este întotdeauana recomandat. Depinde de ce fel de oameni sunt la muncă şi în ce constă flirtul. De cele mai multe ori se depăşesc limitele decenţei. Flirtul animă atmosfera, dar trebuie făcut cu cap, altfel degenerează,  trebuie lăsat "profesinoniştilor", altfel nu recomand. Flirtul la muncă nu cred că sporeşte randamentul. Este un fel de relaxare, atmosfera destinsa este indicată, dar flirtul poate determina o anumită tensiune care nu este neapărat bună", a precizat pentru REALITATEA.NET, Lucian, antreprenor. 

"Flirtul funcţionează la locul de muncă, dar totuşi păstrezi o anumită distanţă. Flirtul ne îmbunătăţeşte randamentul, muncim cu mai mult spor şi avem un moral ridicat. În plus, şefii noştri încurajează genul acesta de discuţii", a declarat pentru REALITATEA.NET, Mihai, inginer.

"Nu cred ca flirtul e benefic pentru companii. Dăunează randamentului. Flirtul la serviciu zăpăceste. Din zăpăceală faci greşeli! Greşelile duc la pierderea job-ului - asta dacă nu flirtezi cumva cu şeful", a declarat pentru REALITATEA.NET Angela Ungureanu, economist. 

Mădălina Pomană, art director, ne-a explicat că "deşi se poate spune că flirtul favorizează comunicarea între angajaţi, este mai degrabă o distragere de la treburile serioase. Iar flirturile multiple pot duce chiar la gelozii. Asta nu e neapărat un lucru rău pentru şefi, care se pot bucura de privilegiile situaţiei de divide et impera".

"Cred ca oamenii sunt mai îngrijiţi şi mai atenţi la felul în care se comportă dacă plac pe cineva la locul de muncă. Asta aş nota la plusuri. Sigur, faptul că le zboară gândul la cineva şi că aşteaptă cu nerăbdare să iasă la "o cafea" sau la "o ţigară" pentru a flirta poate duce la o scădere a randamentului", a declarat pentru REALITATEA.NET George Baranai, jurnalist new-media.

"Nu ştiu dacă flirtul creşte productivitatea, s-a demonstrat, cred că sunt şi studii pe tema asta, că cei căsătoriţi în aceeaşi companie sporesc productivitatea, se aşteaptă unul pe celălalt, când unul are mai mult de muncă stau amândoi şi vin amândoi mai devreme când trebuie să ajungă doar unul. La nivel de timp, da, sunt mai productivi. Altfel, flirtul propriu zis, în termeni cinici (economici) şi ştiinţifici, nu are cum să sporească randamentul pentru că se ştie că dragostea la început este asociată cu o anumită "prostire". Te gândeşti numai la celalalt, stai cu capul în nori, etc. Pe de altă parte, la capitolul timp, s-ar putea să crească randamentul, pentru ca stai mai mult la job", a declarat pentru REALITATEA.NET Mariana Popescu, assistent manager.

"Flirtul la serviciu ar putea spori randamentul dacă e vorba de un loc "urât", în care n-ai alte satisfacţii extraprofesionale. Poate fi o pată de culoare în existenţa zilnică şi, mai ales dacă ceea ce numim "flirt" se duce spre curtenie şi complimente benigne adresate sexului frumos, s-ar putea ca viaţa sa fie şi ea mai frumoasă", a declarat pentru REALITATEA.NET Cristi Dumitru, jurnalist de politica externă.

"Mi se pare civilizat şi atrăgător ca bărbaţii şi femeile dintr-un birou să nu uite că sunt bărbaţi şi femei. Lucrurile se complică însă atunci când intenţiile devin serioase (ceea ce e oarecum contradictoriu cu scopul flirtului). Americanii au regula aceea: "No sex with anyone in the same office." E bine s-o respecţi, ştiu asta fiindcă am încălcat-o. Complicaţiile apar mai ales dacă e vorba de oameni aflaţi pe paliere ierarhice diferite. Bineînţeles, nimeni nu te împiedică să-ţi găseşti un flirt în "biroul celălalt". Aşa cum muncim în România, o mare parte a existenţei noastre se desfăşoară în mediul profesional, deci şansele să-ţi găseşti o iubită sau un iubit în afara acestui cerc sunt mai mici. Dacă ai chef de complimente şi mărţişoare, poţi să-ţi etalezi berbanteria în acelaşi birou, un zâmbet şi-o floare sunt admise şi de preot. Dacă vrei mai mult, traversează măcar holul şi fii sigur(ă) că planul romantic nu se amestecă cu relaţiile profesionale", a mai spus Cristi Dumitru.