MENIU

Firmele vor putea cumpăra maşini prin programul "Rabla", din toamnă

Foto: shutterstock.com

Firmele vor putea cumpăra maşini prin programul "Rabla", din toamnă, a anunţat miercuri premierul Emil Boc la finalul şedinţei de Guvern. Executivul a decis, de asemenena, ca persoanele fizice să poată achiziţiona mai multe maşini prin acelaşi program. Prima de casare va fi acordată şi pentru autoutilitarele uşoare, de până la 3,5 tone.

"Sper ca în maximum două săptămâni să intre (în programul Rabla n.r.) şi autoutilitarele uşoare deţinute de persoane fizice", a declarat Nemirschi la finalul şedinţei Executivului. Prima de casare pentru autoutilitare va fi tot de 3.800 de lei, a precizat el.

Ministrul a spus că OUG adoptată de Executiv "creează premisele" pentru acordarea primei de casare şi în cazul persoanelor juridice, dar pentru includerea acestei prevederi în actul normativ este nevoie de obţinerea unor avize, având în vedere că măsura este similară unui ajutor de stat.

"La persoanele juridice, conform legislaţiei, trebuie aplicată schema de minimis, pentru că este vorba despre o procedură specifică privind ajutorul de stat. Această procedură nu a făcut obiectul OUG de astăzi pentru că trebuie să obţin nişte avize, nişte aprobări, şi cred că de la 1 septembrie, când va începe a treia etapă a programului, persoanele juridice vor putea achiziţiona autoturisme şi autoutilitare noi beneficiind de prima de casare", a spus Nemirschi.  Persoanele juridice vor beneficia de acest program doar trei ani, până în anul 2011, fiindu-le alocate 60.000 de unităţi în toată această perioadă, ceea ce înseamnă un efort financiar (primele de casare acordate) în valoare totală de aproximativ 54 de milioane de euro.

În ceea ce priveşte achiziţionarea autoturismelor în sistem leasing prin Programul "Rabla", ministrul a spus că problema este încă discutată cu reprezentanţii Consiliului Concurenţei. "Leasing-ul încă nu l-am lămurit. Consiliul Concurenţei nu are acelaşi punct de vedere cu noi. (...) Suntem încă în discuţii şi noi şi APIA cu Consiliul Concurenţei", a spus Nemirschi.

Mai multe articole despre:
maşini guvern şofer rabla automobil prima de casare