MENIU

Filmul Katalin Varga, premiat la Antalya

Foto: cotidianul.ro

Pelicula Katalin Varga, regizată de Peter Strickland şi produsă de Tudor şi Oana Giurgiu (Libra Film), a fost recompensată cu un nou trofeu. Actriţa Hilda Peter a câştigat Premiul pentru Cea Mai Bună Actriţă, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Golden Orange din Antalya, desfăşurat în perioada 10-17 octombrie.

Ajuns la a 46-a ediţie, Festivalul de Film Golden Orange este cel mai important eveniment de acest gen din Turcia. Din 2005, festivalul este însoţit şi de Eurasia International Film Festival.

Katalin Varga a participat în competiţia internaţională alături de alte 11 producţii: Eastern Plays (R. Kamen Kalev), English Strawberries (R. Vladimir Drha), Gagma Napiri- The Other Bank (R.Georgi Ovashvilli), Ambulance (R. Goran Radovanovic), Tuta Colpa Di Guida- Freedom (R. Davide Farrario), Bumaznyj Soldat- Paper Soldier (R. Alexey German Jr.), Sicak (R. Abdullah Oğuz), Operation Danube (R. Jacek Glomb), East of Me (R.Bojena Horockova), 11'e 10 Kala- 10 to 11 (R. Pelin Esmer) şi Border (R. Harutyun Khachattryan).

Juriul competiţiei a fost format din regizorii Krzystof Zanussi (preşedinte), Karoly Makk, Canan Gerede, actriţa Pelin Batu şi Stephen Ashton.

Actriţa Hilda Peter este obişnuită cu recompensele primite pentru rolurile sale pe scenă. În 2005, a fost nominalizată pentru Cel mai bun rol secundar feminin de către colegii săi de la Uniunea Teatrală din România şi de către Cercul criticilor teatrului maghiar iar în 2009 a obţinut Premiul pentru Cea mai bună interpretare la Festivalul de Film European de la Bruxelles, pentru rolul lui Katalin Varga.

Născută în 1978, la Sf. Gheorghe, Hilda Peter este absolventă a Universităţii de Arte din Târgu Mureş. Unul dintre prietenii lui Peter Strickland i-a sugerat să o angajeze pe Hilda în rolul eroinei din filmul său. Interpretarea ei din cadrul audiţiei a fost suficientă pentru a-l convinge pe regizor: Hilda va fi Katalin.

De la lansarea filmului, Hilda Peter îşi urmează cariera pe scenă, după ce s-a alăturat Teatrului maghiar din Cluj Napoca.

Coproducţia româno-britanică va participa în perioada următoare la festivalurile de film de la Sao Paolo (23 octombrie-5 noiembrie), Köln (28 octombrie-1 noiembrie) şi Mumbai (29 octombrie-5 noiembrie).

De asemenea, între 13-22 noiembrie, Katalin Varga va fi prezentă şi la cea de-a 50-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Salonic, în secţiunea Balkan Survey.

Cel mai bun film balcanic va fi ales de publicul festivalier şi va fi recompensat cu 2000 de euro.

În România, Katalin Varga va fi lansat pe 13 noiembrie.

Mai multe articole despre:
film festival premiu Antalya Katalin Varga