MENIU

Festivalul de la Cannes, mai puţin fastuos, din cauza crizei

Foto: blog.thalasso-passion.fr

Cea de-a 62-a ediţie a Festivalului internaţional de film de la Cannes, care se va desfăşura în perioada 13-24 mai, se anunţă a fi mai puţin fastuoasă decât de obicei din cauza crizei economice.

Ministrul francez al afacerilor externe a anulat subvenţia de 72.000 de euro pe care o oferea festivalului de la Cannes în contextul bugetar actual şi a priorităţii pe care o reprezintă  producerea şi difuzarea producţiilor cinematografice din Sud.

"Ne aflăm într-o criză mondială fără precedent. Ea atinge atât Cannes cât şi întreaga Coastă de Azur." admite preşedintele sindicatului lanţurilor hoteliere din Cannes, Michel Chevillon.

Al doilea eveniment mondial ca mediatizare după Jocurile olimpice, Festivalul de la Cannes va fi cu siguranţă afectat.

Hotelul Martinez, unul dintre cele mai renumite din Cannes, este rezervat, în întregime, încă din luna februarie, pentru perioada festivalului, inclusiv şi cel mai luxos apartament al acestui edificiu art-deco, care ajunge în perioada importantului eveniment la preţul de 36.000 de euro pe noapte, declară directorul Richard Schiling.

La nivel general, hotelurile au trebuit să se adapteze la scăderea cererii. 70% dintre deţinătorii de afaceri în domeniul hotelier şi-au menţinut preţurile în raport cu 2008, doar 25-30% dintre ei, au îndrăznit să mărească tarifele. O altă măsură luată din cauza crizei este aceea că hoteluri care până anul trecut nu acceptau rezervări pe perioade mai mici de 12 zile au făcut compromisul de a închiria şi pe o perioadă, minimă, de cinci zile.

Până şi coaforul oficial al festivalului, Jacques Dessange îţi ia măsuri de precauţie pentru a întâmpina efectele crizei, astfel, anul acesta el va angaja doar 15 persoane, cu 5 mai puţine decât în 2008.

Cunoscuta firmă de cosmetice L'Oréal şi-a oprit campania de publicitate care era difuzată în faţa hotelului Martinez. Discoteca Jimmyz, una dintre cele mai mondene cluburi de noapte, va trebui să-şi găsească alţi sponsori, după ce cei doi parteneri publicitari Fendi, renumita casă de modă italiană, şi Swarovski, firmă specializatză în cristale, au renunţat la contract din cauza crizei financiare , a declarat producătoarea Albane Cleret.

Nici restaurantele n-au rămas neatinse de efectele crizei, astfel,  în acest an, "foie gras", renumita specialitate franţuzească va fi înlocuită de "pissaladiere", o specialitate provensală care se vine foarte bine, iar rafinata şampanie va fi înlocuită de vinul rosé.

Mai multe articole despre:
festival criză Cannes fast