MENIU

Femeile cu studii superioare trăiesc mai mult

Foto: careerfaqs.com.au

O femeie cu studii superioare influenţează pozitiv atât şansele ei, cât şi celel ale partenerului, la o viaţă mai lungă, arată un studiu suedez. O femeie cu studii liceale are un risc de deces cu 53% mai mare decât una cu studii superioare.

Un bărbat a cărui parteneră de viaţă are doar studii liceale prezintă un risc de deces cu 25% mai mare, decât în cazul celor cu partenere care au obţinut o diplomă de licenţă, se arată în studiul suedez. Autorii studiului spun că femeile educate înţeleg mult mai repede şi mai bine diferitele semnale pe probleme de sănătate emise de membrii familiei.

Statutul social şi gradul de educaţie al unei femei au o influenţă mai mare asupra speranţei de viaţă a unui bărbat, decât propriul său nivel de educaţie, se arată în studiu. Educaţia are o influenţă importantă şi asupra speranţei de viaţă a femeii. Astfel, o femeie cu studii liceale are un risc de deces cu 53% mai mare decât una cu studii superioare.

''În mod tradiţional, femeile îşi asumă mai multe responsabilităţi în casă, decât bărbaţii, iar în consecinţă nivelul de educaţie al femeii ar putea fi mai important pentru stilul de viaţă al familiei, de exemplu în ceea ce priveşte obiceiurile alimentare, decât educaţia bărbatului'', a precizat Robert Erikson, conducătorul cercetării.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1,5 milioane de suedezi cu vârstele cuprinse între 30 şi 59 de ani.