MENIU

Farmaciile din mediul rural se transformă în magazine alimentare

Farmaciile din mediul rural se transformă în magazine / FOTO: RTV

O analiză a Societăţii Academice din România arată că aproximativ 10% dintre farmaciile din ţară sunt date în judecată de furnizori pentru incapacitate de plată şi vor falimenta. Cele mai multe dintre ele sunt prin sate şi comune.

În judeţul Bihor, farmaciile se transformă în magazine săteşti. Criza închide farmacii, iar patronii îşi diversifică produsele pentru a scăpa de faliment.

Dorina Popovici a deschis o farmacie în comuna Vîrciorog în urmă cu cinci ani. Acum este în blocaj: nu mai poate elibera medicamente compensate şi gratuite, iar oamenii nu îşi permit să le cumpere la preţ întreg.

Dorina şi-a dat seama că trebuie să încerce altceva. Rafturile, pline altădată cu medicamente, sunt ocupate acum cu altfel de prduse.

Eugenia Hamza, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Bihor a declarat că în mediul rural potenţialul economic al populaţiei este mai redus şi sunt mulţi pensionari de CAP cu venituri mai mici. În aceste localităţi farmaciile eliberează mai multe reţete gratuite, compensate 90% pentru pensionarii cu până în 700 de lei, deci venitul farmaciilor e mai mic.

Farmaciile de la ţară depind de banii pe care îi primesc de la Casa de Asigurări de Sănătate, iar aceştia nu au venit în ultimele 6 luni.

Potrivit unei analize a Societăţii Academice din România, jumătate dintre cele 1200 de farmacii din mediul rural se vor închide sau îşi vor suspenda activitatea până când vor primi banii de la casele judeţene de asigurări.