MENIU

Falimentul General Motors este inevitabil, spun experţii

Foto: caradvice.com.au

Constructorul auto General Motors (GM) se află la numai câteva săptămâni de un faliment despre care experţii susţin că este necesar pentru îndeplinirea cererii administraţiei Obama de refacere a unui simbol al industriei americane.

Experţii sunt de părere că GM va avea aceeaşi soartă ca şi compania rivală Chrysler şi va înainta cerere pentru a intra sub incidenţa legilor aplicate instituţiilor falimentare. "Cred că falimentul este inevitabil. Nu ştiu cum îl vor evita", a declarat analistul independent Erich Merkle.

"Singura cale prin care compania nu ar ajunge la faliment ar fi ca guvernul să accepte acel procentaj al deţinătorilor de obligaţiuni care au încercat să le schimbe, fie că acesta presupune 40%, 50% sau 60%", a declarat Peter Kaufman, preşedintele şi şeful diviziei de restructurare în cadrul companiei Gordian Group LLC din New York.

GM a anunţat că trebuie să deţină 90% din obligaţiunile de 27 miliarde dolari, sau va fi intra în faliment. Compania a oferit deţinătorilor de obligaţiuni o participaţie de numai 10% în compania rezultată în urma restructurării. Reprezentanţii unui comitet al principalilor deţinători de obligaţiuni au catalogat oferta ca fiind nedreaptă, având în vedere suma oferită sindicatului muncitorilor.