MENIU

Extinderea vaccinării împotriva tusei convulsive, necesară pentru reducerea incidenţei acestei boli

Foto: wordpress.com

Adolescenţii şi adulţii ar trebui vaccinaţi în mod regulat împotriva tusei convulsive pentru scăderea incidenţei bolii, deoarece în 50% din cazurile de îmbolnăvire boala este transmisă de la părinţi la copii, potrivit experţilor europeni prezenţi la o întâlnire anuală la Bruxelles.

Experţii prezenţi la întâlnirea anuală a Societăţii Europene pentru Boli Infecţioase Pediatrice au solicitat îmbunătăţirea supravegherii tusei convulsive şi a educaţiei pentru a creşte gradul de conştientizare al populaţiei asupra impactului bolii.

În plus, au recomandat vaccinarea şi la adolescenţi şi la adulţii tineri, aceasta fiind cea mai efectivă modalitate de a preveni boala la copii.

Tusea convulsivă apărută la o vârstă fragedă rămâne o problemă de sănătate semnificativă, chiar şi în ţările dezvoltate care au programe de imunizare a copiilor. Imuniatatea naturală sau dobândită prin vaccin împotriva tusei convulsive dispare după o perioadă de 4-12 ani, ducând la creşterea incidenţei bolii, mai ales la adolescenţi şi adulţi. Adolescenţii şi adulţii sunt de obicei sursa de infecţie pentru copiii prea mici pentru a putea fi vaccinaţi.

"Programele de vaccinare protejează copiii, însă nu le oferă imunitate pe tot timpul vieţii. În timp ce tusea convulsivă poate fi blândă sau asimptomatică la adolescenţi şi adulţi, poate reprezenta un risc semnificativ de infecţie pentru bebeluşii vulnerabili, ne-imunizaţi," a declarat prof. Fred Zepp de la Universitatea Johannes Gutenberg.

Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), anual sunt 50 de milioane de cazuri de tuse convulsivă, dintre acestea 25.000 de cazuriîn Europa. Cele mai multe cazuri, peste 630.000 pe an, se înregistrează în sud-estul Asiei. Tusea convulsivă provoacă anual aproximativ 400.000 de decese. Majoritatea cazurilor de boală se înregistrează la copiii sub un an.

În România, conform calendarului naţional de imunizări, vaccinarea anti-pertusis se face prin DTP (vaccinul anti-diftero-tetano-pertusis) şi este efectuată la 2, 4, 6 , 12 şi 30-35 luni.
Mai multe articole despre:
copii program vaccin tuse îmbolnăvire adulţi cazuri