MENIU

Execuţiile sau amputările de membre fac o ţară mult mai sigură, potrivit procurorului general al Iranului

Foto: RTV
Pedepsele brutale gen execuţii sau amputări de membre fac o ţară mult mai sigură

Pedepsele brutale gen execuţii sau amputări de membre fac o ţară mult mai sigură. Afirmaţia îi aparţine unuia dintre cei mai puternici oameni din Iran, procurorul general. Într-un interviu exclusiv REALITATEA TV, clericul iranian a declarat că şi Europa ar putea prelua modelul islamic pentru a reduce criminalitatea.

Ultimele secunde ale unui criminal iranian care va fi spânzurat într-o piaţă în faţa mulţimii adunate. Spectacole macabre ca acesta reprezintă un lucru obişnuit în Iran.

Potrivit Amnesty International anul trecut în această ţară au fost executaţi peste 300 de infractori.

Ayatollahul Qorban Ali Dorri Najafabadi este şi el obişnuit cu aceste scene. Este unul dintre cei mai temuţi şi respectaţi clerici din Iran. Este procurorul general. Vorbeşte cu dezinvoltură despre pedespe brutale dar susţine că sistemul islamic are foarte multe filtre care să prevină erorile judiciare.

"Brutalitatea este necesară pentru a preveni infracţiunile: crimă, furt, înşelătorie. Oamenii trebuie să ştie că dacă încalcă legea îşi periclitează viaţa sau riscă să-şi piardă un membru. Totuşi nu recurgem uşor la astfel de mecanisme. Dacă un judecător vrea să amputeze 4 degete pentru furt trebuie să verifice daca sunt îndeplinite 17 condiţii specificate clar de legea islamică", declară ayatollahul.

Ayatollahul este de părere că modelul este performant şi ar putea fi adoptat şi de alte ţări creştine. Pe un ton vesel, clericul iranian găseşte şi alte avantaje ale pedepsei amputării pentru hoţi.

"Lăcătuşii îşi vor pierde slujbele pentru că nu vor mai fi furturi, iar poliţia aproape că ar putea fi desfiinţată", a mai spus Qorban Ali Dorri Najafabadi.

Ayatollahul nu se ocupă doar de sistemul judiciar. Se gândeşte şi la sănătatea morală a poporului. Anul trecut el i-a cerut vice-preşedintelui iranian să interzică papuşile Barbie şi jucăriile gen Omul Păianjen sau Harry Potter.

Mai multe articole despre:
Iran execuţii procuror general ayatollah