MENIU

EXCLUSIV REALITATEA.NET: Transportatorii de pe Dunăre pun în pericol viaţa turiştilor, de dragul unui profit mai mare

Foto: REALITATEA.NET
Foto: REALITATEA.NET
Foto: REALITATEA.NET
Foto: REALITATEA.NET
Viața turiștilor care se aventurează în Delta Dunării este pusă în pericol de companiile care transportă turiști.

Nu doar maşinile care transportă călători pun în pericol viaţa acestora, cum s-a întâmplat vineri, la Scânteia, ci şi navele care asigură transportul turiştilor spre şi dinspre Delta Dunării. Vasele sunt încărcate până la refuz, pentru că operatorii încearcă să obţină un profit cât mai mare. În caz de coliziune însă, specialiştii spun că efectele ar fi comparabile cu cele ale unei catastrofe feroviare.

Transportul de călători suferă atât pe şosele, cât şi pe apă. Navele care duc turişti în Delta Dunării încalcă reguli de bază, cum este cea a numărului maxim de călători.

Nava clasică Navrom încarcă turişti "cât poate duce". Pentru că aceştia nu mai încap pe locurile care le sunt rezervate, personalul vasului le dă voie călătorilor să urce pe puntea de comandă, un spaţiu unde aceştia nu au ce să caute.

"Probabil că nava a transportat dublul capacităţii sale. Erau zeci de persoane care au stat pe puntea de comandă, pe jos, pentru că acolo nu există bănci sau scaune. Abia la intrarea în Tulcea a venit comandantul şi a zis să coborâm, să nu ne vadă cineva din port", declară Vladimir L., unul dintre călătorii cursei Sulina - Tulcea, de duminică.


Mai grav este că pe puntea de comandă există mai multe guri de aerisire, iar un copil neatent îşi poate pierde viaţa acolo. Adâncimea puţului este de aproximativ cinci metri şi nu există nicio măsură de siguranţă. "Copiii erau liberi să meargă acolo şi să privească, deşi o căzătură ar fi însemnat moarte sigură. Nimeni nu le-a atras atenţia că pot cădea", spune Vladimir L., care ne-a trimis şi fotografii pentru a exemplifica riscurile la care au fost expuşi copiii.

 

 

Căpitanul şef de post Sulina, Radu Andricenco, a declarat pentru REALITATEA.NET că accesul pasagerilor pe puntea de comandă este posibilă doar cu acordul căpitanului şi doar în condiţii de siguranţă maximă. Pe nava Navrom nu s-a întâmplat deloc aşa.

 


 

Probleme nu există doar la cursele Navrom, ci şi la cele rapide, operate de diverse firme private. Biletul costă 45 de lei, indiferent de destinaţia pe care o aleg turiştii (adică Tulcea - Crişan costă exact cât Tulcea - Sulina, în condiţiile în care relaţia Sulina - Crişna este taxată cu 15 lei), iar numărul călătorilor depăşeşte capacitatea navei. Normal, pasagerii suplimentari stau întreg drumul în picioare."Nu mi s-a eliberat bilet de călătorie, probabil pentru ca să se acopere numărul excedentar de călători", afimă Vladimir L., care a circulat sâmbătă cu vasul Diana.

"Capacitatea unei nave este calculată în funcţie de mijloacele de salvare, puterea motorului sau volumul navei. Firmele care transportă mai mulţi pasageri decât permite capacitatea navei riscă o amendă contravenţională de la 5.000 la 10.000 de lei", a declarat, pentru REALITATEA.NET, căpitanul şef de port Sulina, Radu Andricenco.

L-am întrebat pe căpitanul Andricenco ce se poate întâmpla în caz de coliziune a unei nave supraîncărcate cu pasageri, iar acesta a fost ferm: "în caz de impact al unei nave supraîncărcate cu pasageri se întâmplă exact ce se întâmplă în cazul în care un tren se izbeşte de ceva".

Reprezentanţii societăţii Diana Shipping SRL nu au putut fi contactaţi.

 

 

 

 

Mai multe articole despre:
turişti Delta Dunării Tulcea nave Sulina Crişan