MENIU

Everton apelează la haka pentru a-şi speria adversarii. VEZI VIDEO!

Van Nistelrooz, cerut la Liverpool

Haka este dansul făcut cunoscut iubitorilor sportului de naţionala de rugby a Noii Zeelande, supranumită All Blacks. Acum, dansul de luptă tradiţional maori a fost adoptat şi în lumea fotbalului. Cei de la Everton au folosit haka pentru a prezenta noul echipament de deplasare al echipei, care este negru. Cu dungi roz.

Oficialii de la Everton s-au hotărât să "împrumute" haka şi pentru asta au chemat nişte specialişti: o trupă de dansatori din Londra formată din tineri de origine maori.

"Pentru că avem echipament negru, ne-am gândit să aducem nişte All Blacks să facă haka. Nu ştiu dacă avem voie să folosim haka, dar tocmai am făcut-o", a explicat purtătorul de cuvânt al clubului din Liverpool, Tony Tighe, care a fost jucător de rugby şi care a venit cu ideea.

Tinerii chemaţi pentru a executa haka au făcut şi o adaptare în limba engleză a strigătelor de luptă, folosind versurile imnului clubului. Deşi ei consideră că această versiune nu transmite aceleaşi sentimente ca originalul, aceasta a fost rapid adoptată de suporterii echipei Everton, care promit să facă haka tot sezonul.

Se pare, totuşi, că alegerea celor de la Everton nu este privită cu ochi buni în Noua Zeelandă. Un avocat îi acuză pe cei de la Everton că au dat dovadă de lipsă de respect faţă de cultura maori, pe care au folosit-o în scopuri comerciale.

Mai multe articole despre:
dans Everton echipament haka războinic