MENIU

Eurobarometru: 90% dintre români susţin că sărăcia este o problemă larg răspândită în ţară

Foto: gandul.info

România s-a clasat pe locul al treilea în Uniunea Europeană (UE), după ponderea celor care susţin că sărăcia este o problemă larg răspândită în ţara lor, de 90%, înaintea sa fiind Ungaria şi Bulgaria, potrivit unui Eurobarometru publicat de Comisia Europeană (CE).

Astfel, 96% dintre unguri şi 92% dintre bulgari consideră că sărăcia este foarte răspândită, în timp ce în Danemarca, Cipru şi Suedia mai puţin de patru din zece persoane - respectiv 31%, 34% şi 37% - cred că sărăcia este extinsă în proporţie semnificativă în ţara lor.

Pe ansamblul UE, trei din patru europeni (73%) consideră că sărăcia este o problemă larg răspândită în ţara lor.

Potrivit Eurobarometrului, 25% din populaţia României este vulnerabilă la fenomenul sărăciei, ceea ce reprezintă cel mai mare nivel din UE. În schimb, sub 10% din populaţia Olandei şi Cehiei prezintă risc de sărăcie.

Eurobarometrul prezintă imaginea sumbră a celor aproape 80 de milioane de persoane - respectiv 16% din populaţia UE - care trăiesc sub pragul sărăciei şi care se confruntă cu dificultăţi serioase legate de accesul la un loc de muncă, la locuinţă, la servicii sociale şi financiare.

Motivele principale ale sărăciei ţin de rata ridicată a şomajului potrivit opiniei a 52% dintre cei intervievaţi în cadrul sondajului, şi de remuneraţia insuficientă (49%). Alte cauze se referă la prestaţiile sociale şi pensiile insuficiente (29%), precum şi costul excesiv al unor condiţii de locuire decente (26%).
Totodată, lipsa educaţiei, a formării şi a competenţelor profesionale (37%), precum şi sărăcia "moştenită" (25%) ori toxicomania (23%) sunt cauzele personale cel mai des invocate ale sărăciei.

"Aceste rezultate demonstrează că europenii sunt foarte conştienţi de problemele legate de sărăcie şi de excluziunea socială cu care se confruntă societatea contemporană şi doresc să vadă o acţiune mai susţinută în combaterea lor. În timp ce majoritatea oamenilor consideră că guvernul lor este principalul responsabil în această privinţă, trei sferturi dintre cetăţeni aşteaptă în acelaşi timp ca Uniunea Europeană să-şi asume un rol important", a declarat comisarul european pentru afaceri sociale Vladimir Spidla.

În medie, 89% din europeni afirmă că este nevoie de o intervenţie urgentă din partea guvernelor ţărilor lor pentru a aborda problema sărăciei, peste jumătate dintre cetăţenii UE (53%) susţinând că principala responsabilitate în combaterea sărăciei revine guvernelor ţărilor lor.

UE dispune de fonduri pentru activităţi de prevenire şi combatere a sărăciei şi excluziunii sociale, de exemplu prin Fondul Social European (10% din bugetul anual al UE) şi programul Progress, care are un buget de circa 100 milioane euro pe an.

Eurobarometrul privind sărăcia şi excluziunea socială a fost realizat între 28 august şi 17 septembrie 2009, fiind intervievaţi în medie 27.000 de cetăţeni din toate statele UE.