MENIU

Epidemia de gripă din Ucraina ar putea perturba alegerile prezidenţiale

Foto: etfmarketpro.com

Epidemia de gripă din Ucraina, soldată cu circa 100 de decese, ar putea perturba alegerile prezidenţiale din 17 ianuarie, au spus vineri experţii.

Potrivit lui Vladimir Fesenko, directorul de studii politice din Penta, preşedintele în exerciţiu Viktor Iuşcenko ar putea amâna scrutinul decretând stare de urgenţă, dacă situaţia se agravează considerabil.

"Ar putea fi decretată starea de urgenţă pentru 30 de zile, apoi prelungită cu încă maxim 30 de zile", dacă Parlamentul este de acord, explică el.
Acest scenariu i-ar permite lui Iuşcenko - care nu are şanse să fie reales, din cauza cotei mici de popularitate - să-şi prelungească mandatul cu două luni, spune Fesenko.

În lipsa unei majorităţi proprezidenţiale în Parlament, această măsură nu ar fi susţinută de deputaţi decât dacă situaţia se agravează considerabil, nuanţează analistul. Mihailo Pogrebinski nu exclude "sabotarea turului doi al alegerilor" prevăzut pentru 7 februarie, la care ar urma să participe liderul opoziţiei Viktor Ianukovici şi premierul Iulia Timoşenko, potrivit sondajelor.

Dacă unul dintre ei dispune de un avans important asupra celuilalt în primul tur, perdantul s-ar putea uni cu preşedintele pentru a sabota turul doi, folosind ca pretext epidemia de gripă, spune expertul. Mai multe ziare ucrainene au criticat vineri liderii naţionali în legătură cu gestionarea situaşiei. "Epidemia prostiei", titrează Korrespondent. "O campanie de informare fără talent şi lipsa de pregătire a autorităţilor au provocat cea mai mare panică de la explozia de la Cernobîl încoace", scrie ziarul.