MENIU

Emil Constantinescu susţine că SIE îi dădea informaţii despre soţiile diplomaţilor

Foto: NewsIn
Emil Constantinescu: Fiecare serviciu încearcă să câştige bunăvoinţa preşedintelui

Se conturează un nou scandal pe tema serviciilor secrete. Totul porneşte de data aceasta de la o declaraţie a fostului preşedinte al României, Emil Constantinescu. Acesta a spus că Serviciul de Informaţii Externe îi furniza informaţii despre nevestele ambasadorilor.

"Fiecare serviciu încearcă să câştige bunăvoinţa preşedintelui. De la SIE, de pildă, am primit informaţii despre ce făceau soţiile ambsadorilor în ambasade", a declarat Emil Constantinescu. El susţine că a interzis, la momentul respectiv, continuarea unor astfel de practici de urmărire.

Fostul şef al cancelariei lui Emil Constantinescu, Mugur Ciuvică, crede că agenţii SIE nu au ţinut cont de avertismentul dat de şeful statului. "Senzaţia mea este că s-a uitat în continuare, pentru că este o meteahnă", crede Ciuvică. 

În mandatul lui Emil Constantinescu, SIE era condus de Ioan Talpeş.

Potrivit legii, domeniul de activitate al SIE este cel al informaţiilor externe privind siguranţa naţională şi apărarea României şi a intereselor sale. Activitatea SIE este secret de stat şi se află sub controlul CSAT şi al Parlamentului. 

Declaraţia lui Emil Constantinescu vine la scurt timp după ce Claudiu Săftoiu, fost şef al SIE, a spus că Traian Băsescu ştia ce vorbeau Ion Iliescu şi Mircea Geoană la telefon. Mai mult decât atât, Săftoiu a susţinut că Băsescu îi povestea şi lui ce afla din acele convorbiri. La o oră de la declaraţii, Săftoiu a revenit telefonic, precizând că a aflat de telefoane din surse publice, şi nu de la Traian Băsescu.