MENIU

Emil Boc a declarat că va susţine libertatea presei în noul proiect de Cod civil

Foto: NewsIn
Premierul Boc a dat asigurări că Guvernul este un susţinător al libertăţii de exprimare
Proiectul Codului civil

Premierul Emil Boc a declarat, în urma întâlnirii cu reprezentanţii Clubului Român de Presă (CRP) pe tema proiectului noului Cod civil, că va încerca să faciliteze exprimarea punctelor de vedere ale societăţii civile în legătură cu prevederile care vizează mass-media, înainte de definitivarea proiectelor. Boc s-a declarat un susţinător al libertăţii de expresie.

Întâlnirea dintre premier şi CRP a luat în discuţie problema codurilor, cea a impactului crizei finaniare asupra presei şi problema Rodipet, care ţine de modul în care mass-media este distribuită în România.

"Am luat punctul de vedere al CRP, îngrijorările şi temerile cu privire la anumite prevederi din codurile existente. Am decis să contribui la lărgirea cadrului de dezbatere a acestor coduri, la nivelul celor două comisii existente, pentru a permite un grad mai mare de dezbatere în interiorul actualelor structuri a opiniilor societăţii civile, înainte să se finalizeze punctul de vedere", a spus Emil Boc.

Boc a propus ca, în situaţia în care, în urma dezbaterilor publice în interiorul comisiilor de specialitate, punctele de vedere finalizate în Parlament vor fi în dezacord opinia societăţii civile, "Guvernul să aibă o ultimă analiză şi să poată corecta acele neclarităţi care pot pune în discuţie libertatea de exprimare".

Premierul Boc a dat asigurări că Guvernul este un susţinător al libertăţii de exprimare şi a eliminării oricăror articole care pot pune în pericol libertatea de exprimare.

Emil Boc a mai spus că trebuie păstrat un echilibru între libertatea de exprimare, dreptul la informaţie şi un minim de garanţii pentru protecţia vieţii private, în special a persoanelor private, nu cele publice. Boc a amintit că şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) afirmă că limitele publice acceptabile sunt mult mai largi pentru persoanele publice decât pentru cele private.