MENIU

Eliberatoarea lui Omar Hayssam o judecă pe eliberatoarea lui Serghei Gorbunov

<descriere>

Maria Nicola, judecătoarea care l-a eliberat din închisoare pe Serghei Gorbunov, a declarat, marţi, în faţa Completului de 9 judecatori al Curţii Supreme, că a avut în vedere \"urgenţa intervenţiei chirurgicale\" când a admis cererea formulată de interlop, altfel, cererea acestuia ar fi fost \"discutabilă\" şi ar fi respins-o.

Fostul magistrat a cerut admiterea recursului formulat împotriva deciziei Consiliului Superior al Magistraturii din 29 aprilie, prin care a fost revocat funcţie, iar Completul de 9 judecători urmează să se pronunţe în acest caz. Din componenţa completului de judecată a făcut parte o judecatoare despre care Maria Nicola a susţinut că îi este \"prietenă şi fostă colegă de facultate\", dar şi Sofica Dumitraşcu, judecatoarea care l-a pus în libertate pe teroristul Omar Hayssam, tot pe baza unor acte medicale.

Judecatoarea Maria Nicola a mărturisit Completului de 9 judecători al Curţii Supreme că, atunci când a decis întreruperea executării pedepsei lui Serghei Gorbunov, a avut în vedere raportul medico-legal. \"Am avut în vedere intervenţia chirurgicală de urgenţă, dacă nu era urgenţă (n.n. – cererea de întrerupere a executarii pedepsei) era discutabilă. Dacă nu era urgenţa, nu apreciam soluţia (n.n. – de eliberare) ca oportună”, a declarat fostul magistrat.

\"Am avut în vedere un raport medico-legal semnat de mai mulţi doctori, de un chirurg, care impunea operarea de urgenţă şi faptul că, pe lângă specialist, mai aveam patru doctori care confirmau că intervenţia chirurgicală nu putea fi efectuată în sistemul penitenciar”, a explicat Maria Nicola Completului de 9 judecători al Curţii Supreme.

Pe de altă parte, fosta judecatoare s-a arătat mai preocupată de scopul pedepsei cu închisoarea şi mai puţin de faptul că Serghei Gorbunov reprezenta pericol public, cu toate că ea însăşi a recunoscut că interlopul prezenta un astfel de pericol. \"Scopul pedepsei este ca acel condamnat să o ispăşească şi să fie redat societăţii. Dacă orbea sau murea mai putea executa pedeapsa?”, a întrebat, retoric, fosta judecatoare.

Citeşte mai mult AICI