MENIU

Elevii din Braşov nu pot fi vaccinaţi împotriva AH1N1 pentru că lipsesc trusele de urgenţă

<descriere>
Elevii din Braşov nu pot fi vaccinaţi împotriva AH1N1 pentru că lipsesc trusele de urgenţă

Imunizarea elevilor împotriva virusului AH1N1 întârzie din cauza problemelor organizatorice. În timp ce medicii şcolari aşteaptă dozele de vaccin însoţite de trusele de urgenţă pentru a putea începe vaccinarea în condiţii optime, unii directori de şcoli încă aşteaptă acordul părinţilor şi al elevilor.

Dozele de vaccin împotriva virusului gripei noi ar fi trebui să ajungă în şcoli încă de la începutul săptămânii. Zilele libere şi problemele organizatorice fac însă ca vaccinarea să întîrzie, deşi în aproximativ o săptămână elevii vor intra în vacanţa de iarnă. Principala problemă o reprezintă acum trusele cu echipament medical de urgenţă, care fie lipsesc din şcoli, fie sunt incomplete.

Dragomir Letiţia, un asistent şcolar spune că \"dacă ar fi să începem acum vaccinarea ne-ar lipsi foarte multe din cabinet...antialergicele...etc...avem chiar minimum de medicamente, noi am făcut solicitări încă de la începutul anului pentru medicamente însă ni s-a spus că sunt probleme cu bugetul pentru dotarea cabinetului medical\".

Reprezentanţii primăriei susţin că de vină este bugetul de austeritate primit de la Ministerul Sănătăţii. Purtătorul de cuvânt al instituţiei explică faptul că anul acesta ca şi anul viitor, ministerul se ocupă de finanţarea acestor cabinete. \"Noi am primit doar 9000 de lei şi de aceşti bani am încercat de comun acord cu medicii să luam măcar un minim pentru fiecare şcoală\", adaugă el.

Pentru că doar un singur liceu din Braşov avea cabinetul medical dotat corespunzător, vaccinarea a fost amânată până vor fi achiziţionate şi trusele de urgenţă. Reprezentantul Autorităţii pentru Sănătate Publică spune că au dispus achiziţionarea de urgenţă a acestor truse. \"Ele sunt absolut necesare pentru vaccinare, după ce vor veni trusele o să distribuim şi dozele de vaccin în toate şcolile împreună cu mănuşi şi tot ce mai e necesar\".

Până la vaccinarea propriu-zisă, mai rămâne şi problema acordului. Dacă unii directori de şcoli nu au organizat încă şedinţele cu părinţii pentru a obţine acordul pentru vaccinare, alţi se confruntă deja cu refuzul părinţilor sau al elevilor care au împlinit deja 18 ani. Motivul principal e că nu s-ar cunoaşte efectele adverse, iar oamenii nu vor să rişte.

În municipiul Braşov doar 14 medici şcolari participă la campania de vaccinare, cum fiecare are arondate trei sau chiar patru şcoli, fiecare zi de întârziere a vaccinării le crează probleme, pentru că peste aproximativ o săptămână elevii vor intra în vacanţa de iarnă.

 

 

Mai multe articole despre:
şcoli Braşov Ministerul Sănătaţii vaccin AH1N1