MENIU

Elena Gheorghe s-a calificat în finala concursului Eurovision

Reprezentanta României, Elena Gheorghe, care a participat, marţi seara, cu piesa "The Balkan Girls" la prima semifinală a concursului Eurovision, desfăşurată la Moscova, s-a calificat în finala din 16 mai.

Celelalte nouă ţări care s-au calificat în finala din 16 mai sunt: Turcia, Suedia, Israel, Portugalia, Malta, Finlanda, Bosnia Herţegovina, Armenia şi Islanda.

Prezentatorii primei semifinale au fost Natalya Vodyanova, fotomodel renumit în întreaga lume şi Andrey Malakhov, unul dintre cei mai de succes prezentatori tv din Rusia la această oră. După evoluţiile celor 18 concurenţi, perioada de votare a fost de 15 minute, timp în care publicul s-a delectat cu un mix de cântece şi dansuri populare ruse interpretate de grupul Alexandrovna şi cu un recital al grupului TaTu.

În semifinală au putut vota numai telespectatorii din ţările participante la această semifinală - Muntenegru, Cehia, Belgia, Belarus, Suedia, Armenia, Andora, Elveţia, Turcia, Israel, Bulgaria, Islanda, Macedonia, România, Finlanda, Portugalia, Malta, Bosnia - Herţegovina, la care se adaugă şi două ţări dintre cele cinci aflate direct în finală, Anglia şi Germania. 

Marţi, la casele internaţionale de pariuri, piesa care va reprezenta România nu este cotată printre favorite, fiind cotată cu a 21-a şansă (din 42 de melodii) la câştigarea concursului. Potrivit gamebookers.com, cota piesei "Balkan girls" este de 51 la 1, astfel că persoana care pariază, de pildă, 10 euro, pe această melodie va obţine un câştig net de 500 de euro. Favorită la locul I este piesa ce va reprezenta Norvegia, a cărei cotă este de 2,5 la 1.

Cea de a doua semifinală va avea loc pe 14 mai, iar marea finală, transmisă în direct în toată Europa, se va desfăşura pe 16 mai. 

În finala concursului vor fi prezente 25 de melodii. 

Cea mai bună performanţă a României la Eurovision a fost locul al treilea, obţinut de Luminiţa Anghel & Sistem în anul 2005, cu piesa "Let me try". 

Mai multe articole despre:
calificare Eurovision semifinală elena gheorghe