MENIU

Efectele bugetului se vor vedea peste trei luni, potrivit ministrului Finanţelor

Foro: gov.ro

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat că efectele noului buget asupra economiei româneşti se vor vedea peste 3-4 luni şi vor depinde de stadiul în care se află proiectele celor ce vor solicita bani pentru investiţii.

"Un efect imediat al noului proiect de buget este introducerea pensiei sociale minime garantate, care va fi urmată de capitalizarea CEC Bank, în primul trimestru, şi de compensarea TVA-ului pentru agenţii economici", a spus Pogea.

După adoptarea bugetului pe 2009 în Parlament, Guvernul va decide asupra împrumuturilor ce trebuie făcute pentru a finanţa deficitul bugetar din acest an, prevăzut la 2,88 miliarde euro (2% din PIB).

Ministrul Finanţelor a precizat că interesul său este de două ori mai mare pentru împrumuturile de pe piaţa externă, împrumuturile externe având dobânzi mai mici decât cele solicitate pe piaţa internă. 

El a adăugat că pe piaţă există şi multe riscuri. "Noi vrem să contracarăm aceste riscuri tocmai prin investiţia publică. Însă estimăm că, în primul trimestru, creşterea economică ar putea fi mai mică de 1%", a spus Pogea.

Guvernul şi-a propus ca o cincime din bugetul public din acest an - adică 10 miliarde euro - să fie alocată pentru investiţii. Bugetul pe 2009 ia în calcul o creştere economică de 2,5% şi o valoare a produsului intern brut (PIB) de 579 miliarde lei.