MENIU

Editorii de carte şcolară vor un dialog echilibrat cu ministerul pentru a rezolva criza manualelor

Foto: NewsIn

Subvenţiile acordate editurilor de carte şcolară au fost stabilite în urmă cu mai bine de zece ani, iar indexările anuale cresc nesemnificativ bugetul alocat acestui sector, ceea ce duce la o criză care nu poate fi rezolvată decât printr-un dialog echilibrat cu Ministerul Educaţiei, spun editorii.

"De mai bine de zece ani subvenţia de la minister pentru manualele şcolare este de aproximativ 2 euro, sumă care, dacă în 2000 acoperea cheltuielile de producţie, acum este extrem de mică. Pe lângă bugetul insuficient pentru cheltuieli, mai sunt şi alte probleme cauzate de reglementările în vigoare, care afectează calitatea manualelor. De pildă, nu se mai fac manuale, în fiecare an se reeditează sau se modifică foarte puţin structura cărţilor, în funcţie de modificările pompieristice din programa şcolară. Credem că o discuţie cu ministrul Educaţiei, în care ambele părţi să fie interesate spre rezolvarea acestor probleme, ar fi mult mai potrivită decât un conflict", a precizat, pentru NewsIn, directorul Editurii Sigma, Boris Singer.

Potrivit editorilor, bugetul alocat, anul acesta, manualelor şcolare este comparabil cu cel de anul trecut, iar în acest domeniu nu se fac niciun fel de investiţii. Reprezentanţii Uniunii Editorilor din România (UER) care asigură peste 80% din producţia şi difuzarea de carte şcolară, afirmă că există o criză în acest domeniu, după ce au întocmit o analiză a calităţii manualelor şi a situaţiei bugetare a producătorilor. 

Editorii spun că nu mai pot subvenţiona producţia de manuale din cauza faptului că nu pot acoperi din bugetul propriu cheltuielile de execuţie şi atrag atenţia asupra faptului că piaţa de carte şcolară ar putea scădea cu 30-40% în 2009, în condiţiile în care vânzările au scăzut, în ianuarie 2009 cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În aceste condiţii, editorii se gândesc să adopte măsuri de criză menite să asigure redresarea bugetului, respectiv scăderea planurilor editoriale cu 35-40% şi reducerea personalului cu 10-25%.

UER solicită, în acest context, o întâlnire cu ministrul Educaţiei prin care să se soluţioneze problemelor editurilor. Pe lista de discuţii se va afla şi modificarea statutului editării de carte şcolară, care, în prezent, nu este considerată producţie, ci prestare de servicii în domeniul comunicaţii şi informare, fapt ce conduce la imposibilitatea editurilor de a accesa fonduri UE destinate încurajării şi dezvoltării producţiei.