MENIU

Economia Statelor Unite dă semne de ieşire din criza financiară

Foto: newyorktours.files.wordpress.com

Supriză de peste Ocean. Economia SUA dă semne de ieşire din criza finaciară. Casa Albă a anunţat vineri că, în pofida aşteptărilor sumbre, rata şomajului a scăzut în ultima lună. În plus, marile companii renunţă la reducerea locurilor de muncă.

Rata şomajului a scăzut în America în luna iulie la 9,4%, contrar aşteptărilor analiştilor de pe Wall Street, care estimau o creştere. Este pentru prima dată de la începutul anului 2008 când şomajul scade.

"Suntem pe drumul cel bun, este un semn că economia Statelor Unite este pe punctul de a-şi reveni din cea mai mare recesiune economică2, a spus preşedintele Obama.

Numărul americanilor care şi-au pierdut locul de muncă în luna iulie a scăzut sub 250.000, de trei ori mai puţin faţă de începutul acestui an. A scăzut şi numărul disponibilizărilor din construcţii,industria uşoară şi companiile financiare, sectoarele cele mai afectate de criză. Pe de altă parte s-au creat locuri de muncă în educaţie, sănătate şi administraţie publică.

Investitorii au fost încurajaţi şi de rezultatele financiare pozitive publicate de asiguratorul mondial American International Group (AIG), care a fost salvat de la faliment anul trecut de către guvernul american. A raportat o creştere a profitului de 1,8 miliarde de dolari, în al doilea trimestru. În ciuda acestor date promiţătoare, unii analişti atrag atenţia că economia Americii va trebui să crească cu cel puţin 3% pentru a susţine crearea de noi locuri de muncă.

Robert Reich, fost ministru a Muncii în Administraţia Clinton, susţine că datele privind şomajul nu sunt chiar atât de roz precum par, pentru că nu reflectă numărul mare de americani care au renunţat să-şi mai caute un loc de muncă sau cei care sunt nevoiţi să lucreze cu jumătate de normă.

Mai multe articole despre:
economie SUA şomaj recesiune criza financiară