MENIU

Economia spaniolă va intra în 2009 în prima recesiune din ultimii 16 ani

Foto: www.dw-world.de

Spania va intra în prima recesiune din ultimii 16 ani în 2009, în condiţiile în care şomajul se accentuează, înainte ca economia dependentă de creditare să înregistreze o creştere moderată anul viitor,potrivit unor estimări guvernamentale de astăzi.

Guvernul premierului Jose Luis Rodriguez Zapatero a spus că produsul intern brut spaniol se va comprima cu 1,6% în 2009, prima recesiune anuală din 1993, iar apoi va reveni la o creştere cu 1,2% în 2010 şi, respectiv, 2,6% în 2011.

"Criza economică a schimbat drastic perspectivele noastre", a declarat, la o conferinţă de presă, ministrul spaniol al Economiei, Pedro Solbes.

Guvernul a revizuit în scădere estimările pentru 2009, faţă de nivelul anticipat anterior, de creştere cu 1%, şi a revizuit în scădere şi cifrele pentru PIB-ul din 2008, la 1,2%, faţă de 1,6%.

Economia spaniolă, grav afectată de criza financiară mondială şi de criza imobiliară, a intrat în recesiune în ultimul trimestru, potrivit datelor ministerului economiei, scria în 23 decembrie cotidianul El Mundo.

În 12 ianuarie, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a avertizat că ar putea coborî ratingul suveran al Spaniei, în contextul în care actuala criză financiară mondială a pus capăt unei perioade de 14 ani de creştere susţinută şi a înrăutăţit situaţia finanţelor publice.
Mai multe articole despre:
Spania şomaj recesiune criza financiară