MENIU

Ecaterina Andronescu: Vom atenţiona candidaţii la admitere despre situaţia Universităţii Spiru Haret şi nu ne vom asuma răspunderea pentru diplomele de studiu eliberate

Foto: NewsIn
Ecaterina Andronescu a afirmat că elevii şi studenţii trebuie să se ducă în sistemul de învăţământ "cu încrederea că au ce şi de la cine învăţa"

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat duminică la Realitatea TV, după ce Universitatea Spiru Haret a refuzat să fie evaluată de ARACIS, că, în aceste condiţii, Ministerul Educaţiei va atenţiona candidaţii la examenele de admitere în legătură cu situaţia acestei universităţi şi că ar putea scoate sigla Ministerului de pe toate diplomele eliberate în prezent de instituţiile de învăţământ superior.

După ce Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) a vrut, la cererea Ministerului Educaţiei, să facă evaluarea Universităţii Spiru Haret, conducerea instituţiei de învăţământ superior a refuzat această evaluare.

"Am cerut ARACIS să evalueze activitatea Universităţii Spiru Haret în aşa fel încât să putem aprecia dacă este o universitate care îşi menţine standardele de calitate în toate formele şi structurile de învăţământ", a declarat Ecaterina Andronescu.

"Am procedat conform legii, am cerut ARACIS să evalueze Universitatea Spiru Haret, Universitatea Spiru Haret a refuzat, ca urmare acum, când vom emite Hotărârea de Guvern cu structurile acreditate, vom ţine seama de acest refuz", a avertizat Andronescu.

Ministrul a declarat că va sesiza şi va atenţiona toţi candidaţii la admitere să ţină seama de structurile de învăţământ superior care sunt autorizate şi acreditate şi să le evite pe cele care nu au nicio formă de acreditare. "Ca Minister, avem obligaţia să anunţăm, pe site-urile oficiale, rezultatul evaluărilor de la ARACIS şi studentul să se informeze şi să aleagă", a spus ministrul.

O altă soluţie enunţată de Ecaterina Andronescu ar fi ca sigla Ministerului Educaţiei, prin care acesta îşi asumă răspunderea pentru calitatea învăţământului românesc, să fie scoasă de pe diplomele emise de instituţiile de învăţământ superior.

"Să scoatem sigla Ministerului Educaţiei de pe toate diplomele pe care astăzi învăţământul superior le eliberează. Scoatem sigla şi universitatea îşi asumă integral responsabilitatea pentru diploma pe care o dă", a spus Ecaterina Andronescu.

La rândul său, Mircea Miclea, coordonatorul grupului de lucru pentru legea învăţământului, a afirmat că noul pachet de legi este spus explicit că, dacă o instituţie de învăţământ superior refuză o evaluare din partea ARACIT sau a unei agenţii delegate de către Ministerul Educaţiei, intră în desfiinţare.

Andronescu a declarat că niciuna dintre formele de învăţământ la distanţă din cadrul Universităţii Spiru Haret nu este acreditată. La rândul său, prorectorul Universităţii susţine că formele de învăţământ, cum este cea la distanţă, nu necesită acreditare, în opinia sa numai în cazul specializării punându-se problema acreditării.

"Dacă specializările dumneavoatră poartă pecetea acreditat de la ARACIS, nu avem nicio problemă, numai că Universitatea Spiru Haret s-a ascuns în spatele unei specializări acreditate pentru învăţământul de zi şi s-a dus către învăţământul la distanţă sau cu frecvenţă redusă nelimitat", s-a adresat Ecaterina Andronescu reprezentanţilor Universităţii Spiru Haret.

Ministrul Educaţiei a atras atenţia asupra extinderii extrem de rapide a numărului de studenţi al Universităţii, apreciind că aceasta nu a reuşit să se extindă în acelaşi ritm şi la nivelul infrastructurii şi al calităţii serviciilor oferite.

"Nu cred că o universitate care a fost acreditată în 2002 putea să îşi multiplice astfel numărul de studenţi până în 2009, aşa încât să atingă acum 300.000 de studenţi, cum declară universitatea", a spus Ecaterina Andronescu.

"Cred că a fost o exagerare mare atunci când s-a multiplicat această Universitate în toate cătunele din România, fără să existe în spate asigurarea unor cadre didactice formate pentru învăţământul superior şi a unei infrastructuri care să fie dedicată învăţământului superior", a explicat ministrul.

Ecaterina Andronescu a afirmat că, în opinia sa, elevii şi studenţii trebuie să se ducă în sistemul de învăţământ "cu încrederea că au ce şi de la cine învăţa".

"Cred că trebuie să facem o diferenţă între ceea ce înseamnă dezvoltarea învăţământului superior şi ceea ce înseamnă dezvoltarea unei afaceri", a întărit Andronescu.

Citeşte şi:

"Legile învâţământului, ocolite de Universitatea Spiru Haret"

"Starea educaţiei în 2009"