MENIU

EBA, printre europarlamentarii ce merită urmăriţi, potrivit Irish Times

Foto: NewsIn

Elena Băsescu figurează printre viitorii europarlamentari a căror evoluţie la Strasbourg merită urmărită, potrivit unei liste alcătuite de cotidianul Irish Times, alături de o vedetă de televiziune din Lituania, dar şi de personalităţi precum polonezul Jerzy Buzek sau belgianul Guy Verhofstadt.

Cotidianul face câte o mică descriere celor prezentaţi în lista europarlamentarilor de urmărit, remarcând despre Elena Băsescu că a candidat ca independent.

"Fotomodel cu jumătate de normă în vârstă de 29 de ani, fiica preşedintelui Traian Băsescu este mai cunoscută în România pentru distracţie decât pentru politică", adaugă Irish Times, precizând că ea a fost aleasă în PE cu 4,22% din voturi.

Noul Parlament European va avea mai multe membre celebre pentru frumuseţea lor, printre care fostul ministru francez al Justiţiei, Rachida Dati, a cărei înclinaţie spre haine de firmă şi tocuri cui a fascinat presa franceză.

De urmărit în PE sunt şi lituanianul Arunas Valinskas, în vârstă de 42 de ani, fost producător şi gazdă a concursului "Vrei să fii milionar?", precum şi nepotul ultimului rege al Italiei, Emanuele Filiberto. Prinţul nu a obţinut însă un mandat.

Interesant de urmărit vor fi fostul premier polonez Jerzy Buzek şi italianul Mario Mauro, amândoi membri ai PPE, care îşi dispută preşedinţia Parlamentului European. Mauro este susţinut puternic de premierul italian Silvio Berlusconi, în timp de Buzek este susţinut de majoritatea noilor state membre.

Liderul grupului socialist, germanul Martin Schultz, va fi probabil preşedinte al PE pentru o jumătate de mandat, în virtutea unui acord tradiţional încheiat între PPE şi socialişti. Şi liderul liberalilor, Graham Watson, este interesat de funcţie, dar probabil că acordul dintre cele două grupuri politice dominante îi reduce şansele.

Fostul premier belgian Guy Verhofstadt va fi un alt europarlamentar vedetă. El şi-ar dori funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, dar înclinaţiile spre federalism şi susţinerea acordată de liderii UE actualului şef CE, portughezul Jose Manuel Barroso, vor duce probabil la un insucces.

Mai multe articole despre:
alegeri parlamentul european europarlamentare EBA